Søk i denne bloggen

lørdag 30. mars 2013

Lesesirkelbok: "Dommeren og hans bøddel"

Forfatter: Friedrich Dürrenmatt
Originaltittel: Der Richter und sein Henker
Utgitt: 1950
Min utgåve: 1961
Oversetter: Kaare Lervik
Format: Hardback, 114 sider
Forlag: Aschehoug
Mål/utfordringer: 1001 bøker

Friedrich Dürrenmatt er ein av Sveits' mest berømte forfattere. Han skreiv romaner, dramastykker og fleire av hans historier er gjengitt på film. Dommeren og hans bøddel er medlem av ein trilogi under namnet The Inspector Bärlach Mysteries, og dei to andre bøkene heiter Suspicion og The Pledge: Requiem for the Detective Novel. Trilogien blir sett på som klassikere innen krimlitteratur.

Min utgåve er på fattige 114 sider, og då eg fekk den i hendene på biblioteket måtte eg faktisk høyre med Line om det var tilfellet at me skulle lese ei lesesirkelbok på så få sider. Boka har ei veldig kjedelig forside (The Witch of the North har ei som er heilt lik mi), og eg hadde aldri plukka verken den eller ei med anna omslag med meg.


Dommeren og hans bøddel handler om den dødssjuke inspektør Bärlach som må oppklare mordet på ein av sine beste kolleger, Ulrich Schmied. Han blir assistert av Tschanz som ikkje nødvendigvis har reint mjøl i posen til alle tider. Hovudfokuset til våre politimenn lander på Gastmann, som har gjort karriere innan kriminalitet og inntil nyleg vart etterforska av Schmied. Bärlach er ein smart mann, og han forstår frå byrjinga av kven som står bak mordet på Schmied, og aksepterer til slutt behandling for sjukdommen.

Det er ikkje lett å la vere med avsløringer når boka er så kort. Eg trur det er fleire som kjem til å slite med den (nokon som er einige med meg?). Eg syns den var grei skuring, og brukte ikkje altfor lang tid. Det er langt frå Dommeren og hans bøddel til dagens krimlitteratur, og det var ingen høydare. Det er mange bøker på 1001-lista som eg har problem med at står der, og denne har sikkert havna der kun pga utjevning av sidetal (eller mangel på sådan!). Eg har ikkje så stort behov for å ha denne boka i bokhylla, og skal levere den tilbake til biblioteket neste veke. Eg har notert meg at det er ein lånar som venter på den, og eg har god lyst til å vite kven dette mennesket er. Muligens kan tankeleser-evnene mine overbevise mennesket til å velje andre krimromaner.

XOXO

14 kommentarer:

 1. Jepp, jeg er enig med deg, dette var ingen god krimroman. Den var helt grei å lese fordi den var så kort og ga så lite motstand. Men gudene må vite hvordan den havnet på 1001-listen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Som eg skreiv, utjevning av sidetal;-)

   Slett
 2. Jeg er glad jeg har lest boka, og jeg likte den ;) Selv om jeg i første halvdel satt og irriterte meg over den slette etterforskningen ;)

  Ønsker deg en fortsatt glad siste rest av påsken!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Smaken er som regel ulik, og det er veldig spanande. God påske til deg og, Pia!

   Slett
 3. Jeg likte boka, selv om jeg også irriterte meg over Lutz som var så feig. Men morsom synes jeg den var,

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff nei, eg har lest veldig mykje betre krimromaner enn dette, men Dürrenmatt skreiv og komedier, så kanskje ein av dei hadde passa betre på 1001 lista:-)

   Slett
 4. Artig å se de forskjellige forsidene som finnes! Ja, det var ikke lett å skrive noe om boken uten å avsløre for mye - jeg hadde lyst til lå si hvem som var dommer og hvem som var bøddel, men men. Boken var grei krim, jeg likte den, men det kan muligens komme av at jeg ikke forventet meg noe på forhånd. Og at den var til ettertanke om rett og galt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Forventninger har ein del å sei om sluttinntrykket, og når den er rekna som ein av pionerane innan krimlitteratur så får ein visse forventningar.

   Tydelig at den har vore utgitt mange gonger før, med så mange ulike forsider:-)

   Slett
 5. (Forrige innlegg var..ehh..fullt av skriveleif :)
  Jeg er helt sikker på at da 1001-liste komiteen skulle plukke Dürrenmatt-bok så tok de feil! Jeg har lest The Pledge av samme forfatter, og den er bra! Riktig så creepy bra! Faktisk så bra at den er blitt filmatisert med favoritt-creepy-skuespilleren min Jack Nicholson i hovedrollen. De MÅ bare rett og slett ha valgt feil bok! Jeg er helt overbevist! Er forøvrig helt enig med deg og oppfattelsen din av boka. Etter som jeg leser andre omtaler ser jeg litt mer i boka enn jeg orket å finne/lete etter selv, men tross det så er og blir det (for meg) en kjedlig, altfor kort krimbok...

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har blitt ganske nysgjerrig på andre Dürrenmatt-bøker, bare for å sjå om mannen var så fantastisk som nokon vil ha det til. Denne boka var fryktelig kort og virka litt uferdig:-/

   Slett
 6. Jeg synes den scenen der morderen bryter seg inn hos Barlach var skummel - en liten stund og så fislet det ut. Bortsett fra at jeg brukte enormt lang tid er jeg helt enig med deg. Jeg slet. Støtter både din og Mariannes teori, feil bok valgt og utjevning av sidetall. (uten at jeg vet hvordan sistenevnte virker -))

  SvarSlett
  Svar
  1. Det med utjevning er ein teori eg har funnet på. Det er så mange lange bøker på 1001 lista at nokon bøker må jo simpelthen vera korte og, derfor har Dommeren og hans bøddel blitt valgt;-)

   Slett
  2. Hehe - like god forklaring det som noen annen -)

   Slett