Søk i denne bloggen

lørdag 19. april 2014

Bok: "Gravrøys" (Öland #4)

Forfatter: Johan Theorin (f. 1963)
Originaltittel: Rörgast
Utgitt: 2013
Min utgåve: 2014
Format: Ebok, 464 sider
Forlag: Gyldendal
Mål/utfordringar: Krim

Endeleg kom fjerde og siste bok i Ölandskvartetten. Det er om lag to år sidan eg las forrige bok, Blodleie, men i historien har det ikkje gått lenger enn nokre månader. Sommaren har kome til Öland, og tusenvis av turister kjem for å feire midtsommar. Gerlof Davidsson har tatt sommerferie frå eldreheimen eit par veker, og er på plass i sjøbua. Innimellom alle turistane er det ein mann som ikkje er der for glede, men for å hevna seg på ein familie som ikkje har reint mjøl i posen.

Johan Theorin har skrevet ein ubehageleg avslutning på Ölandskvartetten, og historien veksler mellom nåtid (seint 90-tal) og fortid. Kapitla er delt inn i ulike personer og handlinger: Gerlof, Jonas, Lisa, Hjemvenderen og Det nye landet (frå 1930-1998). Denne vekslinga fungerer i Theorins tilfelle utmerka, og eg er veldig kresen på denne type veksling. Boka las eg på ein dag, og den har alle dei typiske krimelementa pluss ein ting som Theorin skriver med bravur: Det spøker til tider på Öland! Min sarte fantasi blir skremt meir enn ein gong. Theorin er meget god til å halde på lesaren. Familiehistorie syns eg er meget interessant, og i Gravrøys er det mange ulike personer som ikkje alle er hederlege. Alt i alt ei meget bra krimbok!

XOXO

6 kommentarer:

 1. Kjempeflott omtale av en bok jeg også likte veldig godt :) Lurer på hva det neste fra Theorin blir...

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Eg syns ofte det blir litt kort, så det er hyggelig med slike ord, Tine:-)

   Slett
 2. Jeg har kun lest en novellesamling av forfatteren men jeg har begynt å samle på denne serien,ser at jeg mangler den første boken i serien og det er nok derfor jeg ikke har fått begynt enda. Merkelig det der, men jeg har en lei tendens til å begynne i feil ende når jeg skal begynne å hamstre serier;-) Oi, å lese ut en bok på over 450 sider på en dag er veldig bra, Elida:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har kun lest Ölandskvartetten av Theorin, prøvde meg på Sankta Psyko, men det funka dårlig. Eg har ein ekstremt kronologisk hjerne, og liker absolutt ikkje å begynne i feil ende. Bøkene er meget bra skrevet, og har ein skummelhet over seg som få kriminalforfattere kan måla seg med. Det er ikkje første gongen eg har lese ei bok på ein dag, det kan til tider gå ganske fort når eg setter i gang:-) Takk for ros!

   Slett
  2. Jeg har Sankta Psyko liggende også så den burde vel også blitt lest en eller annen gang. Nei, jeg MÅ lese bøker/serier kronologisk jeg også og derfor har jeg endel serier som jeg ikke har fått begynt på for jeg har ikke bok nummer en. Jeg kan få lest en bok jeg også på en dag, men da må den være på under 300 sider, så en bok som kryper oppunder 500 sider er veldig bra å sluke på en dag.

   Slett
  3. Eg prøvde Sankta Psyko, men det vart heilt feil for meg. Alle kan ikkje like det same;-)

   Det hjelper å ha heile dagen og kvelden fri, og ikkje ha noko anna å gjere. Påskeferie har vore superdigg for leselysten:-)

   Slett