Søk i denne bloggen

fredag 15. august 2014

Lesesirkelbok: "Churchill"

Forfatter: Paul Johnson (f. 1928)
Originaltittel: Churchill
Utgitt: 2009
Min utgåve: 2013
Oversetter: Erik Ringen, Einar Blomgren
Format: Heftet, 181 sider
Forlag: Pax
Mål/utfordringer: Off the shelf, Nye forfattere

Det er nokre månader sidan eg deltok i Moshonistas biografilesesirkel, men då eg fant ei lita tynn flis om Winston Churchill i bokhylla og temaet var politikere kunne eg ikkje la vere. Det kunne vore ei god bok om Churchill, men dengang ei.

Winston Churchill levde eit langt og innhaldsrikt liv. I løpet av sine 90 år tilbrakte han 55 år som parlamentsmedlem, 31 år som minister, og nesten 9 år som statsminister i Storbritannia. Han vart fødd 30. november 1874, og døydde 24. januar 1965. Han hadde hustru og familie, og var godt likt blant det britiske folk. Han var sjølv med på utforminga av herregården han eigde i ein periode, malte fleire hundre malerier og fekk publisert nærmare 10 millioner ord. I 1953 mottok han Nobels litteraturpris for sine bøker om britisk historie og andre verdenskrig.

Den britiske historieforfatteren Paul Johnson skriver kort og intenst om ein av dei viktigaste personane i andre verdenskrig, men klarer ikkje å fenge lesaren. Eg fant språket kjedeleg, og sleit med å kome gjennom dei knappe 200 sidene. Eg trur det fins betre bøker om Churchill, men hans eigne bøker er muligens og meget lesbare.

XOXO

10 kommentarer:

 1. Hm, dette sa jo ikke så mye om Churchilll, mannen, annet et at boka var kjedelig for deg…

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det vart veldig kort, men boka sa heller ikkje for mykje eg kunne ha lest meg fram til på nettsider, så det får gå for denne gong :-)

   Slett
 2. Så dumt at du også hadde en kjedelig leseopplevelse, det hadde jeg også. Men noen biografier er kjedelige selv om personen virker spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er rart det. Skulle tro at personen som blir skrevet om skulle kunne løfte boka, men dengang ei :-/

   Slett
 3. Jeg tenker at Churchill er en så interessant mann at det må være boken det var noe galt med. Uansett var det dumt du syntes det var kjedelig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg og velger å tru at det er boka (eller forfatteren) som det er noko galt med :-)

   Slett
 4. Det er jo et pluss da, at boka var så kort, når den først skulle være kjedelig.
  Tenker det også må ha vært selektivt og oppramsende med ei så kort bok til et så innholdsrikt liv. Holdt nesten på å lese den selv pga lengden, men er glad nå for at jeg besinnet meg. Ikke det at mitt valg var så forrykende.....

  Fint å ha deg med i sirkelen igjen Elida!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var pga lengden den vart valgt, då eg fem dager før publiseringsdato kom på lesesirkelen ;-)

   Tusen takk, Ingalill :-)

   Slett
 5. Jeg leste denne boka i fjor, og likte den godt. Synes forfatteren hadde vært flink til å få med mye på få sider, og ga meg et bilde som faktisk pekte litt utover det bildet jeg hadde av Churchill fra før. Mest fordi forfatteren brukte like mye tid på å fortelle om bakgrunnen som på å fortelle historier fra andre verdenskrig. Det er for øvrig foreløpig den eneste Churchillbiografien jeg har lest, så om dette er et resultat av min egen uvitenhet, kan jeg ikke svare for. Men jeg synes i hvert fall overhodet ikke den var kjedelig, og fra meg hadde den fått en anbefaling, om jeg hadde kommet så langt som til å skrive om den da jeg leste den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg syns ikkje den ga meg meir enn eg kunne lest meg fram til på Wikipedia, og forventer nok meir om ein så historisk person. Heldigvis er me forskjellige, og eg kunne godt tenkt meg å lest ein positiv anmeldelse, Elisabeth :-)

   Slett