Søk i denne bloggen

mandag 5. januar 2015

Bokhyllelesing 2015: "Luka og livets flamme" (Khalifa Brothers #2) (#1)

Forfatter: Salman Rushdie (f. 1947)
Originaltittel: Luka and the Fire of Life
Utgitt: 2010
Min utgåve: 2012
Oversetter: Kari Risvik
Format: Heftet, 224 sider
Forlag: Aschehoug
Mål/utfordringar: Off the shelf, Større geografisk spredning

Ifjor haust var det sal på Salman Rushdie-romaner på min nærmaste bokhandel, og eg røska med meg 6 stykker. Dei står ennå ulest i mi bokhylle, men første skritt i retning lest er tatt. Då Bjørg og Hedda annonserte bokhyllelesing 2015 kikka eg på kategoriane, og fant ut at Luka og livets flamme oppfylte første kategori: Grønt omslag.

I Luka og livets flamme er det 12 år gamle Luka Khalifa som er hovudpersonen. Han lever eit lykkeleg liv i byen Kahani i landet Alifbay med mor Soraya, far Rashid og storebror Harun. Faren er ein forteljar av rang, og går på folkemunne under namnet Sjah av Bla-Bla, og byens innbyggjarar kjenner til forteljingane hans om trolldomsverdener, livets ild, og andre finurlige ting som Rashid lirer av seg. Luka syns det er frykteleg spanande, medan mor Soraya til tider er litt oppgitt.

Ein dag skjer det verste: Far faller i djup søvn, ein søvn så djup at ingen eller ingenting kan vekkje ham. For å redda livet hans må Luka, saman med bjørnen Hund og hunden Bjørn, reise til Den magiske verden for å stjele Livets flamme. På reisa møter han mange fantastomagiske hindere, og reisa er både farleg og bortimot umogleg. Likevel er det det einaste som kan redda faren frå den visse død.

På Goodreads blir boka rekna som ei barnebok, og det kan eg vera einig i. På same tid er det fint å lese ei bok som ikkje krever for mykje, men som har godt språk. Eg kunne utan problem lest denne for 10-12-åringar. Mitt første møte med Salman Rushdie er dermed vellukka. Godt språk, god handling, hovudpersonar du kan bli glad i, og nok spenning til å halde deg vaken. Det kan sjå lyst ut for dei andre Rushdie-bøkene i bokhylla. Anbefales!

XOXO

11 kommentarer:

 1. Så flott omtale. Jeg har også bestemt meg for å lese mer fra bokhylla dette året, og er spent på om jeg klarer å holde kjøpestoppen min :) Ha en super tirsdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Eg har ikkje direkte kjøpestopp, men det er ikkje alt eg trenger å ha i bokhylla ;-)

   Slett
 2. Hmm.. Aldri lest noe av Rushdie før jeg heller, men trodde ikke han skrev slike bøker. Hvorfor jeg ikke trodde det, vet jeg igrunnen ikke. Så kjekt da, at første møte med Rushdie ble bra! Jeg har også lest grønn bok, omtale kommer om et par dager :-) Endelig igang med leseåret 2015. Jeg gleder meg og har mer energi enn på lenge. Lover bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg var heller ikkje klar over at han skreiv slike bøker, så det var ein gledeleg overraskelse. Energi har eg i lassevis, og gler meg over bokstablene ved senga, i bokhylla, all over the place ;-)

   Slett
  2. Jeg hadde nettopp storopprydning i hyllene, og fant 171 uleste papirbøker i forskjellige stabler og hyller. Nå er de pent sortert i uleste-hyllene like over senga, lette å finne!

   Slett
  3. Å, sallan. Det var ikkje for lite heller :-)

   Slett
 3. Jeg kjenner godt igjen den "og eg røska med meg 6 stykker" greia. Det har skjedd med meg og :-)
  Jeg har heller ikke lest Rushdie og ble litt overrasket både over at han skrev barnebøker og at han skrev denne typen bøker. Men jeg vet ikke hvorfor, jeg trodde han var av den trauste type :-) Jeg ble såpass interessert at jeg setter denne på leselisten og skal sjekke om biblioteket har den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg trudde og han var ein traust type, og det einaste eg igrunnen visste om mannen er at han har fleire bøker på Booker-lista, og om heile saken med Sataniske vers.

   Slett
 4. Den høyrast veldig sjarmerande ut. :)

  SvarSlett
 5. Sett meg i bås med de som trodde alle Rushdiebøker var ordrike og vanskelige. Altså jeg - elsket, elsket - Midnattsbarn, men den krevde uansett sin kvinne og konsentrasjon. Jeg har også lest grønnbok btw, Kaoshjertet. Må bare få orden på internettforbindelsen min før jeg setter meg ned og skriver noe som er lenger enn 5 linjer.

  SvarSlett