Søk i denne bloggen

tirsdag 5. januar 2016

Tematysdag #9: Årets lesemål og utfordringar

I haust ein gong tenkte eg at lesemål for 2016 var ikkje naudsynt då eg hadde store problem med å følgje dei eg hadde då, men uti desember ein gong kom tanken om at utan lesemål blir lesinga heilt på bærtur (og eg har prøvd det ein gong før!).

Lesemåla ser igrunnen greie ut, men det er gjennomføringa eg er meir usikker på. Eg er meir glad i å finne på nye lesemål enn å faktisk klare å fullføre dei. Utan meir snikksnakk, her er lesemåla/utfordringane/lesesirklane for 2016 (og ja, dei er litt meir ambisiøse enn eg hadde tenkt):

* 1001 bøker/klassikere
Det seier seg igrunnen sjølv, men det er omtrent det einaste målet eg nokonlunde tenkjer på heile året. Dessuten fins det fullt av gode klassikere som ikkje fekk vera med på 1001-lista og dei må og få vera med. Lines relanserte lesesirkel med litt lausare rammer passer perfekt inn.

* Charles Dickens
Dickens er ein forfatter eg alltid føler eg har lest litt for lite av, og eg har fleire av bøkene ulest i bokhylla. Klarer eg ein dette året er eg veldig fornøgd!

* Ut av bokhylla/Bokhyllelesing
Bokhyllene bugner av gode uleste bøker i ulike sjangre, og med bokhyllelesinga er det midt i blinken. I Back to the Classics-utfordringa har eg og tatt mest mogleg frå bokhylla mi.

* Back to the Classics (eige innlegg)

* Biografisirkel
Eg skal prøve å henge nokonlunde med på biografisirkelen, men det held hardt.

Eg ser ved å skrive ned måla at det blir på hengande håret. Burde igrunnen ta fri det neste året, men då blir det ingen penger til nye bøker så der rauk den planen. I tillegg burde eg få forbod mot å gå på biblioteket for der er det mykje kjekt.

Back to the Classics. Eg har ikkje alle bøkene
her, men dei blir lest etterkvart.
Heddas bokhyllelesing.
 I dag har eg vald bøker til Heddas bokhyllelesing, og den lista vart sjåande slik ut: 

FØRSTE RUNDE - Uke 3, 18. januar - 24. januar:
- Les ei bok med rødt omslag: Siri Hustvedt - Det jeg elsket
ANDRE RUNDE - Uke 9, 29. februar - 6. mars:
- Les ei bok som opprinnelig er skrevet på tysk: Thomas Mann - Lotte i Weimar
TREDJE RUNDE - Uke 15, 11. april - 17. april
- Les et middelalderverk (fra mellom år 500-1500): Sigrid Undset - Kransen
FJERDE RUNDE - Uke 21, 23. mai - 29. mai
- Les ei novelle- eller diktsamling fra 2000-tallet: Kolbein Falkeid - Utvalgte dikt
FEMTE RUNDE - Uke 27, 04. juli - 10. juli
- Les ei bok på svensk eller dansk: Monika Björk og Eva Kaijser - Svenska Hem
SJETTE RUNDE - Uke 33, 15. august - 21. august
- Les en oppfølger: Cora Sandel: Alberte og friheten
SJUENDE RUNDE - Uke 39, 26. september - 02. oktober
- Les et skuespill av en norsk forfatter: Henrik Ibsen - Et dukkehjem
ÅTTENDE RUNDE - Uke 45, 7. november - 13. november
- Les ei bok av en forfatter som har mottatt Nobelprisen i litteratur: Patrick Modiano - Ungdomstid
NIENDE RUNDE - Uke 51-52, 19. desember - 31. desember
- Les ei julebok: Nikolai Gogol - The Night Before Christmas
(NB: Siste runde er valgfri, og vi er svært romslige med definisjonen av "julebok" - det kan være ei kalenderbok, ei bok som handler om jula, eller rett og slett ei bok du fikk til jul...)

Viss alt svikter er me fleire bokbloggere som skal lese Harry Potter som leselystbooster så det blir spennande å sjå om leselista blir full av bøkene i dette innlegget eller alle Harry Potter-bøkene.

Kjedeleg blir det hvertfall ikkje i 2016. Godt nytt bokår, folkens!

XOXO

8 kommentarer:

 1. Jeg har lest både "Det jeg elsket" av Siri Hustvedt og hele Alberte-trilogien - du kan glede deg :)

  SvarSlett
 2. Nei, hvordan skulle lesingen vår vært uten lesemål? :-D Kjempespennende mål, Elida,jeg gleder meg til å følge deg videre!
  Gled deg til What I loved <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Silje! Lesinga hadde vore på bærtur utan lesemål er min erfaring, så eg held fast på mål i lesinga :-)

   Gler meg til å følge deg og, og nå gler eg meg enda meir til Hustvedt.

   Slett
 3. Morsomt at du nevner Det jeg elsket. Den har jeg pakket med meg for tur :) Og jeg er enig i at det er vanskelig å lese uten målsetninger! Jeg kaller mine for målsetninger, men egentlig så er de bare et grovkornet kart over i hvilken retning jeg ønsker å lese. Lystlesingen i 2015 slo ut i 117 bøker. Det er usedvanlig mange for meg, og jeg har ikke vært i nærheten av dette lesetempoet og lesegleden siden ungdomstiden. Jeg har rett og slett mål som jeg ikke behøver å nå, og nettopp derfor så ser det ut for at jeg når målene mine - eller, er ihvertfall i nærheten av målene når året er omme. Skal også prøve å gi bort 100 bøker til fra hyllene mine - det blir nok det verste å jobbe mot ;)
  Som deg 1001-sirkel og bio. Bokhyllelesing blir det automatisk siden jeg er i 1001-sirkelen igjen, så der låser jeg meg ikke i år. Men har som sagt Hustvedt med rødt, så kanskje jeg blir den usynlige deltakeren?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fantastisk å finne lesegleden, og min oppdagelse førte til blogg for nokre år sidan ;-) Usynlig deltaker er fint og du oppnår jo å lese ei bok frå hylla :-)

   Slett
 4. Litt sent med nyttårshilsninger! Så det blir gratulerer med 132 istedet. Svært fornøyd med at biosirkel står på ambisjonslista di, om enn i vage toner. (Vi begynner med sport -). Jeg skal gjøre som deg, 1001, bokhylle, booker og - eldre bøker. Har ikke fullført ei eneste bok enda i 2016, altfor opptatt med å lese blogger. Ser ut som om nyttårsforsttene har slått ut i villblomst rundt om, for uansett hvor jeg snur meg er det nye oppsummeringer og ferske lesemål. For øyeblikket mye morsommere enn egen lesing. (Jeg vet det er blasfemi, men måtte det dabbe av slik at man kan komme seg av internett - å lese -))

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg skal gjera mitt beste for å halde fylgje :-)

   Slett