Søk i denne bloggen

tirsdag 23. februar 2016

Tematysdag #12: Å lese etter krysseliste

Frå Pinterest
Eg har alltid vore stor fan av lister. Det byrja med kva eg skulle ha med meg på overnatting til syskenbarnet, og faren for å gløyme noko (som regel var det pysj), til leselister, lister over leseutfordringar og lister over kva eg har lest. Goodreads passer godt på det siste, men eg har likevel ei skrivebok med har-lest-lister.

For nokre år sidan oppdaga eg 1001 books to read before you die, og for ein listefan blir dette som sjefen over alle lister. Eg kan den snart på rams, og blir nesten overraska når eg skummer gjennom den og finner ut at eg har lest ei bok utan å vite at den har blitt til eit kryss. Ein anna bokblogger sa ein gong at du, Elida, kjem faktisk til å kome gjennom lista ein vakker dag, og ikkje for å skryte for mykje, men det kan godt bli tilfellet. Eg storkoser meg med den lista, men samtidig er det eit slit.

Å lese etter krysseliste er ganske slitsomt til tider. Akkurat nå har eg nokre leseutfordringar på gang, og det å finne bøker som muligens passer i ein eller fleire utfordringar eller krysselister er både interessant og masete. Kor mange tyske forfattere har vunnet Nobelprisen liksom, og helst skal den boka bu i bokhylla? Då har eg problem! Så har du lista over dei som har vunnet Nobelprisen, og merkeleg nok har eg svært få Nobelvinnande forfattere i bokhylla som og står på 1001-lista. Snart syns eg at komiteen burde spørje meg om råd før dei gir den til eit menneske eg enten ikkje har høyrt om, eller som ikkje allereie bur i bokhylla mi.

Dobbelkryss og det aller heilagste - trippelkryss - er velkjent for meg og eit par andre bokbloggere, men eg må innrømme at eg ser ikkje føre meg å lese utan minst eit par mål for året. Enkelte gonger i løpet av året gir eg f... i alt av lister, men eg kjem relativt kjapt tilbake. Som regel skjer det når leselysta er i kjelleren, men dette året skal eg lese Harry Potter når det skjer og det er alltid lystbetont. Om det er slitsomt til tider så er det kjekt elles. Å plukke ei bok i bokhylla eller på biblioteket og vite at når eg er ferdig med denne så er eg eit kryss nærmare målet gir meg gode kjensler og smil om munnen. Kryssing er gøy!

Kva med deg? Dobbelkryss og smil, eller gi f...?

XOXO

10 kommentarer:

 1. Jeg liker også å lese etter lister, men av og til gir det jo et "tvangspreg" over hvilke bøker man kan velge i. Da er det deilig å bryte litt opp og velge "akkurat hva man vil" - uavhengig om boka står på en leseliste eller ei!

  SvarSlett
  Svar
  1. Og det er akkurat det eg gjer - bryter opp i alt tvangspreget :-)

   Slett
 2. Har hørt om disse dobbeltkryssene noen ganger, og sett lykken/lettelsen i øynene på de som prater. Selv driver jeg ikke på med sånt, (selv om jeg kjenner igjen følelsen når jeg både fyller opp skrittelleren til målet og hører ferdig en lydbok på veien.) Når det gjelder lesing er det innfallsmetoden som gjelder, selv om enkelte prosjekter "tvinger" meg til å tvangslese innimellom :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Då kjenner du kjensla som brer seg, men eg tenker at det er eit val ein tar enten eller :-)

   Slett
 3. Lykken er stor når jeg kan innkassere trippelkryss! Det har jeg faktisk fått til denne måneden :-)

  SvarSlett
 4. ELSKER lister og er en skikkelig listeguri! Ikke alltid like flink til å følge listene men det er en helt annen sak, det er kjekt med lister uansett. Det har vært (snart) 2 travle måneder men endelig er hverdagen tilbake og jeg har flyttet hjem igjen og nå gleder jeg meg til å ta fatt på listene mine igjen, og da tenker jeg på 1001 og manbooker i første omgang og ser overhodet ikke på det som noen "tvang"

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg tenker heller ikkje på det som tvang lenger, biografisirkelen er meir tvang for meg (unnskyld, Ingalill). Så deilig å flytte heim igjen, då blir det nok meir orden og reda :-)

   Slett
 5. Elsker lister!

  I år har jeg som mål å lese alle bøkene til Knausgård (skal lese andre bøker også), én min kamp i måneden.

  Gøy! :p

  SvarSlett