Søk i denne bloggen

mandag 28. mars 2016

Bok: "The Vegetarian"

Forfatter: Han Kang (f. 1970)
Originaltittel: Ch'aesikjuuija, oversatt frå koreansk ved Deborah Smith
Utgitt: 2007
Min utgåve: 2015
Format: Kindle, 192 sider
Forlag: Portobello Books

Den sørkoreanske forfatteren Han Kang er ein ny forfatter for meg, men eg trur ikkje det blir siste gong eg les noko av ho. Kang er fødd og oppvokst i Sør-Korea og har vunne nokre priser for sine bøker. The Vegetarian er den første som er oversatt til engelsk, og romanen Human Acts vart oversatt til engelsk tidlegare dette året. Til dagleg underviser Han Kang ved ein kunstskole i Seoul.

The Vegetarian består av tre deler, The Vegetarian, Mongolian Mark og Flaming Trees. I utgangspunktet vart romanen publisert som tre separate novelletter då den kom ut på koreansk. I 2007 vart den publisert som ein heilhet. I romanen møter me Yeong-hye som bur i lag med mannen sin som er kontorist. Dei lever eit heilt ordinært liv til Yeong-hye ei natt drøymer stygt, og bestemmer seg for å slutte med kjøttmat. Mannen hennar er tilbøyeleg nok til å akseptere det når han eter heime, og Yeong-hye har ingenting imot at han eter det på jobb eller restaurant. Då heile familien feirer innvielsen av den nye leiligheten til Yeong-hyes storesøster, In-hye, blir faren til søstrene så sint for at dottera ikkje eter kjøtt at han tvinger ein kjøttbit i munnen på ho. Denne spytter ho resolutt ut, tar ein kniv og kutter pulsåra på den eine armen. I andre del er det mannen til In-hye som er forteljarstemmen, og han begynner med at svogeren har forlatt Yeong-hye etter besøket hennar på eit psykiatrisk sjukehus. Då kona hans, In-hye forteller om fødselsmerket til Yeong-hye blir han meget nysgjerrig og som den kunstnaren han er (og med stadig nye idéar) maler og filmer han svigerinna. Forholdet dei imellom er dømt til å mislukkas, og prosjektet ender med nytt psykiatrisk opphald og skilsmisse. I tredje del er det In-hye som forteljer om ei lillesøster på sjukehus, om livet som aleinemor, og samtidig går ho bakover i tid og mimrer om korleis livet var før. Oppførselen til lillesøstra har endra seg drastisk sidan ho vart vegetarianer, og In-hye er aleine om å besøke ho då resten av familien ikkje vil sjå Yeong-hye.


The Vegetarian er ein nydeleg roman med flotte setningar og nydelege avsnitt. Den viser eit moderne Sør-Korea med In-hye som innehaver av ein kosmetikkbutikk, og samtidig er det ein roman om besettelse, val, og om motstanden ein kan ha for andres val. Eg likte best første og tredje del; andre del vart farga av min motstand mot In-hyes ektemann som eg ikkje kunne forstå hadde gifta seg i utgangspunktet då han aldri var heime. Slutten er gripande då storesøster gjer alt for å få lillesøster til å ete, og det kan ikkje ha vore enkelt. Ved eit tilfelle spør Yeong-hye In-hye:
Why, is it such a bad thing to die? 
Boka anbefales!

XOXO

13 kommentarer:

 1. Jeg bestilte denne i går i papirutgave, og nå ble jeg litt lettet når jeg ser at du likte den-om ikke alle deler like mye! Høres ut som det til tider er en gripende roman dette og det kan jeg like. Tror jeg skal rekke å lese denne før kortlisten blir lagt frem.

  Jeg har lurt litt på "Mend the living" og "A cup of rage" også, men jeg får se hvor langt jeg kommer.

  Nyt denne siste dagen i påsken; Elida :-)

  Her er det ferie ut uken fordi vinterferien ble slått sammen påskeferien!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du har lyst til å lese denne også, gler meg til din anmeldelse :-)

   Ann Helen har lest "A Cup of Rage" og var skuffa. "Mend the Living" har fått greie skussmål på Goodreads. Eg og må sjå kor langt eg kjem, og eg har to bibliotekbøker av dei nominerte som eg skulle ha lest i ein fart.

   Slett
 2. Denne har jeg sett over alt de siste månedene og jeg sto faktisk med den i hånda på Foyles - endte opp med å ikke kjøpe den da, men nå er den bestilt og på vei :-). Gleder meg til å lese og er glad for at du likte!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du har lyst til å lese du og. Eg har ikkje sett den før, men det kan ha vel så mykje med kor eg bur å gjere ;-) Gler meg til å høyre kva du syns.

   Slett
  2. Det har nok noe med at jeg ser mye på BookTube, og at den var over alt i London :-) Din er nok en av de første norske omtalene jeg har sett, hvis ikke den aller første.

   Slett
 3. Dette var den eneste av bøkene på langlista som jeg hadde hørt om og vært nysgjerrig på på forhånd. Har ikke helt hoppet på Booker-toget denne runden, men akkurat denne boka frister likevel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Då må du ikkje nøle og lese med det same :-)

   Slett
 4. Selv om jeg ikke har kastet meg over Booker-bøkene så fristet omtalen din av denne boken. Hva tror du, vil jeg som vegetarianer bli provosert, eller vil jeg nikke anerkjennende til det jeg leser?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanskeleg å seie då eg ikkje kjenner deg så godt, men det handler igrunnen meir om korleis omverda stilte seg til det å bli vegetarianer og korleis Yeong-hye vart vegetarianer. Om dine omgivelser var positive så ser eg ingen grunn til å droppe boka :-)

   Slett
 5. Jeg dilter fremdeles sånn halvhjertet etter dere andre når det kommer til inter.booker, selv om jeg har bestemt meg for at dette er prisen for meg, mer enn man.booker, føler jeg leselysten går i sirup. Skal se etter denne på amazon/audible, det begynner å hope seg opp med audiblecredits, så jeg kan jo like gjerne kjøpe denne som noe annet. Uansett hvor fristende omtaler jeg leser vekkes ikke må-ha-må-ha-iveren. Tror jeg bare skal fortsette med krim og enkle saker til det snur av seg selv - plutt litt forsiktig påspedelser av listebøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dilt gjerne etter, men eg håper du skriver litt også. Akkurat nå går ikkje mine tanker heller til må-ha, og då ender det som regel med kindle for då tar det ikkje plass i bokhylla.

   Slett
  2. Først: Applaus for produktivitet. Måtte scrolle i 100år for å finne igjen denne omtalen, (og fant mye annet å lese på veien -). Ville bare si at nå har jeg lest - og likt. I motsetning til deg dog likt jeg del2 best. Fascinerende.

   Slett
 6. Så fin anmeldelse! Jeg gleder meg veldig til å lese denne nå som jeg har litt mer tid igjen. Har lest flere omtaler og det virker som en bok mange liker!
  Ønsker deg en fin helg Elida! :-)

  SvarSlett