Søk i denne bloggen

tirsdag 15. oktober 2019

Bok: "Tre menn i en båt" av Jerome K. Jerome

Den britiske forfatteren Jerome K. Jerome (1859-1927) var best kjent som forfatteren av Three Men in a Boat, men har og skrevet fleire romaner, essaysamlinger og skuespill. Dette er mitt første møte med forfatteren.

Tre erkeengelske menn sitter saman og snakker om alle vondtene sine. Dei er lei av byen og dei same folka dei ser kvar dag, og kommer til slutt til det at dei vil reise på tur. I ein robåt. Ingen av dei er særleg fornuftige av seg eller sjøsterke, men det kan jo ikkje by på så mange problemer å ta seg ein tur på sjøen. Pakkenellikene blir nøye planlagt, og mykje blir forkasta, men til slutt kjem dei seg på toget til stedet båten står. Det er nemlig ikkje så langt mennene reiser - dei tar seg likegodt ein rotur på Themsen, og sjølv om pakkingen har blitt minimert er det ein nokså overlessa båt dei reiser med.
"Til slutt kommer det da opp, på en eller annen måte, og dere får inn sakene. Det er håpløst å forsøke å tenne bål, så dere tenner stormkjøkkenet og samler dere omkring det. Hovedingrediensen i kveldsmaten er regnvann. Brødet består av to tredjedeler regnvann, og kjøttpaien er svært rik på det, og syltetøyet og smøret og saltet og kaffen har alle blandet seg sammen med regnvannet og laget en suppe. Etter kveldsmaten oppdager du at tobakken er fuktig, så du kan ikke røyke. Heldigvis har du en flaske av det som oppmuntrer og beruser, hvis inntatt i passende mengder, vel og merke, og dette gir deg tilbake nok livslyst til å gå til sengs." (s. 23-24)
Beskrivelsene av denne turen og alle historiene dei underholder kvarandre med er hysterisk morsomme, humoren er frisk og vittig (står det å lese på baksideteksten) og sjølv om boka er skrevet første gong i 1889 er den merkelig moderne i sin skrivestil. Tre menn i en båt er ei av dei bøkene som har ein tendens til å dukke opp i fleire samanhenger, og med victober denne månaden så passa den inn i ein kategori. Nå måtte den bare lesas! Eg angrer ikkje på det for makan til bok er det lenge siden eg har vore borti.

Tre menn i en båt reknas som ein udødelig klassiker, og baksideteksten kan fortelje at den har faktisk ikkje vore ute av produksjon på originalspråket sidan utgivelse i 1889. Det sier bare litt om populariteten til denne romanen. Anbefales!

XOXO

| Originaltittel: Three Men in a Boat | Utgitt: 1889 | Min utgåve: 2012 | Format: Innbundet, 237 sider | Forlag: Flyt forlag | Kjelde: Biblioteket

2 kommentarer:

  1. Oj,denne må jeg lese! Høres absolutt ut som noe jeg kan like å lese. Veldig kjekt at du har kommet i gang med Victober! :-) Tusen takk for supert lesetips!

    SvarSlett