Søk i denne bloggen

søndag 12. april 2020

Bok: "Mørkets gjerninger. På sporet av det svarte bibliotek" av Nils Nordberg

Den norske regissøren og dramaturgen Nils Nordberg (f. 1942) er å rekne som ein krimnestor i dette landet. Han har satt opp over 340 høyrespelsendingar i Radioteateret, var president i Rivertonklubben i 20 år og blir ofte brukt som intervjuer under Krimfestivalen. Stemmen hans oser av krim! Mørkets gjerninger er ei samling artikler skrevet i tidsrommet 1971-2015 og er obligatorisk for alle krimelskere. Visste du at Nils Nordberg er det einaste norske medlemmet av den amerikanske Sherlock Holmes-foreninga The Baker Street Irregulars? Eg syns det seier ganske mykje om Nordbergs kunnskap.

Baksideteksten på Mørkets gjerninger begynner med: "Det er mange gode grunner til å lese krim." Krim byr på underhaldning, den byr på ein sjanse til å sette ditt eget skarpsinn på prøve. Den skildrer samfunn og miljø, og den gir deg avkobling. Så kvifor var det så galt å lese krim før i verda? Det prøver Nordberg å gi deg svaret på.

Det eg likte best med boka var begynnelsen. Den eldre krimmen. Den klassiske krimmen som eg heretter skal jakte meir på. Ikkje bare Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes og Agatha Christies Poirot som fleire av oss liker, men dei som var er i same klassiker-alder som dei. Dei som den nyere krimmen har tatt inspirasjon frå. Visste du at Charles Dickens var ein av dei første, om ikkje den første, som brukte ordet detektiv i ein roman? Min nummer to-favoritt av Dickens, Bleak House, har ein mann frå Scotland Yard med i si karakter-rekke. Med Nordberg i bakhodet må eg nok snart lese romanen om igjen for å sjølv sjå korleis detektiven blir portrettert i ein Dickens-roman.

For eit par år sidan var eg tilstede på Krimfestivalen i Oslo, og Nils Nordberg var hyra inn til å intervjue ein engelsktalende forfatter. Akkurat for øyeblikket husker eg ikkje om forfatteren var britisk eller amerikansk; det eg fokuserte på i minuttene før intervjuet starta var korleis den engelske uttalen til Nordberg ville vera. Alle mine spådommer vart gjort til skamme, for det var ikkje Stoltenberg-engelsk som kom ut av munnen til Nordberg. Eg kunne knapt ha gjort det betre sjølv. Så at Nordberg har både tale- og skrivegavene i orden er det ikkje tvil om.

Om du liker å lese krim, men og liker å lese om krim så anbefaler eg denne samlingen artikler. Du kan tenke at dei er utdaterte fordi den siste er skrevet for fem år siden, men dengang ei. Eg skreiv lenger oppe at eg liker best begynnelsen. Og det er jo dei artiklane om dei eldste bøkene. Og dei går i alle fall ikkje ut på dato. Agatha Christie blir solgt i bokhandel den dag i dag, og damen gikk bort i 1976. Enough said! Anbefales!

XOXO

| Utgitt: 2016 | Format: Innbundet, 415 sider | Forlag: Bokvennen |

6 kommentarer:

  1. Interessant. Denne skal jeg skaffe meg:) Ha en god kveld Elida:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du vil skaffe deg denne, Anita! God kveld til deg og :-)

      Slett
  2. Radioteater og navnet Nils Nordberg klinger godt sammen. Jeg ville aldri kunne navngitt ham, men når du sier det sånn, så kjenner jeg at han har laget et lydspor i barndommen min. Vi satt oss ned og så de tre episodene av NRKs sifi Blindpassasjer i går, en serie som gjorde stort inntrykk på oss 8 og 12 år gamle i 1978 da den gikk på tv. Vi satt gjennom alle tre episodene og ventet på det skumle, men det kom ikke :)
    Mørkets gjerninger har de på hyllen i mitt bibliotek og kan derfor ikke bestilles, men boken er notert bak øret. Ha en deilig siste påskedag Elida!

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg har ei søster som har høyrt meir høyrespel enn meg, så stemmen kjenner eg godt sjølv om eg ikkje har prioritert høyrespel. Eg var alltid livredd for å gå glipp av noko med høyrespel så dei einaste bøkene eg har høyrt som høyrespel har eg først lest/høyrt som "vanlig" bok.

      God siste påskedag, Tine!

      Slett
  3. Denne hørtes interessant ut. Jeg leser en god del krim, så denne må jeg lese. Takk for tips!

    SvarSlett