Søk i denne bloggen

søndag 10. mai 2020

Bok: "Moxie" av Jennifer Mathieu

Den amerikanske forfatteren Jennifer Mathieu er engelsklærar på high school og forfatter. Mathieu har skrevet fem romaner med Moxie som den fjerde i rekka. Eg hadde aldri høyrt om Mathieu før eg las Moxie og må sjekke ut fleire av bøkene hennar. Moxie har eg lest i lag med andre medlemmer av Marte og Malins bokklubb.

Moxie handler om Vivian Carter som går i tredje klasse på high school i Texas. Ho er ein typisk elev som er skuleflink, pliktoppfyllande og ordentlig. Og drittlei. Skulen hennar er ein typisk amerikansk skule der guttelaget i fotball får alt dei ber om, medan andre ting på skulen som kjemi-laben og jentelaget i fotball får ingenting. I tillegg får guttane sei og gjer omtrent som dei vil, behandle jentene som objekter og får aldri gjennomgå av skulens diskriminerende kleskoder. Då Vivian finner moras øskje med minner frå ungdomstida blir ho inspirert til å lage ein feministisk fanzine som ho deler ut anonymt på skulens jentetoaletter. Vivian ønsker å få ut litt damp, men jentene på skulen responderer. Snart er det revolusjon på skulen og Vivian innser at ho har starta den.

Eg las Moxie i to strekk i går, og sitter med blanda kjensler for denne boka. Eg blir glad, sint og oppgitt medan eg leser og eg trur ikkje eg er åleine om å kjenne dette. Romanen er godt skrevet og med Jennifer Mathieus jobb på ein high school vil eg tru ho har peiling på kva som føregår på ein skule. Eg har lest ein del bøker frå high school tidlegare og det fins mange ulike filmer og serier som i all hovudsak føregår i dette miljøet, men dette perspektivet er nytt.

Du kan sei at gutter er gutter, men gutter har likevel ikkje rett til å sei trakasserende kommentarer, lage ein konkurranse som objektifiserer jenter eller klå uten samtykke. Når skulens ledelse i tillegg er med på denne behandlingen av jenter må det eit oppvaskmøte til. Som og skjer heldigvis, men det måtte ein revolusjon til for at det skulle skje. Eg avslutter med sitatet frå baksida av boka:
"Gjør verden en tjeneste: Les den, spre den. Gi den til alle tenåringsjenter du kjenner. Ved nærmere ettertanke: Gi den til guttene også." Dagens bok
XOXO

| Originaltittel: Moxie | Utgitt: 2017, norsk 2018 | Format: Innbundet, 326 sider | Forlag: Kagge |

2 kommentarer:

  1. Det å bli glad,sint og oppgitt når en leser en bok er gode tegn på at boken engasjerer. Har sett på insta at mange leser denne boken men har ikke meldt meg inn i bokklubben der ennå, jeg må være forsiktig å ta på meg for mye kjenner jeg. Boken har jeg liggende og plutselig er den lest :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den må prioriteres, Beathe, bokklubb eller ei :-)

      Slett