Søk i denne bloggen

mandag 27. februar 2023

Stemmens kontinent #9 | "Del av en fugl" av Nina Cassian

Nina Cassian (1924-2014) var ein rumensk poet, oversetter og barnebokforfatter (blant mange andre profesjoner). I seksti år budde ho i Bucuresti før ho i 1985 flytta til USA for ein lærarstilling. Eit par år seinare søkte ho om politisk asyl i landet. Mange av dikta hennar vart publisert både på rumensk og engelsk, og etter flyttinga til USA oppnådde ho internasjonalt renommé som poet etter ho fekk eit dikt på trykk i The New Yorker.

Del av en fugl er gjendikta av Liv Lundberg, og inneheld dikt frå to samlinger frå 90-talet, Life Sentence og Take my Word for it. liv Lundberg skriver i etterordet  at ho har valgt å ta med fleire lengre dikt i denne samlinga for å demonstrere Cassians tyngde (eller dybde) såvel som hennar poengterte penn. Dette valet vart gjort etter Cassian sjølv meinte ho skreiv kortere og meir direkte på engelsk.

Det er dei lengre dikta som gjer at eg detter av i denne samlinga, og eg finner simpelthen ikkje flyten. Innimellom finner eg gull, men det er mykje gråstein i Del av en fugl, men det er kun mitt syn. Andre kan finne bare gull.

Eit par smakebeter:

Kulde (utdrag):

Kulde. Nødvendig kulde
avføder de første utvekstene - fjellene,
sønner og døtre av kulden,
den nødvendige kulden senere blidgjort
til første plantefornemmelse,
til første sansende celle,
til første ustødige ape,
- til mennesket.

Vokal

En ren morgen er vokalen min,
den latinske uttalen
i en mumlende forvirret tid.
Med rasjonelle stavelser
prøver jeg å klarne
den omtåkete forvirringen
og utsvevende volden.

Min lingvistiske protest
har ingen kraft.
Fienden er analfabet.

XOXO

| Utgitt: 2002 | Format: Hefta, 75 sider | Forlag: Cappelen Damm |

I gjendiktningsserien Stemmens kontinent frå Cappelen Damm er det kun kvinnelege lyrikere som har fått plass. Beathe gjorde meg merksam på denne serien rundt jul og eg heiv meg på idéen om å lese alle 25 bøkene. Serien består av internasjonale poeter frå heile verda, og det var kun ei av dei som eg var kjent med frå før. Forfatteren bak The Bell Jar, Sylvia Plath, er representert og bidraget hennar, Tre kvinner, har eg lest tidlegare utan å bli merksam på at Stemmens kontinent var ein serie.

Eg leser lite lyrikk i utgangspunktet, men liker idéen om at det kun er kvinner representert og at det er frå heile verda. Det er den norske lyrikeren Hanne Bramness som er initiativtaker, redaktør og i enkelte tilfelle gjendikter. Eg ser fram til å bli betre kjent med alle 25 bidraga. Beathes progresjon med serien kan følges HER (ekstern lenke).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar