Søk i denne bloggen

torsdag 1. februar 2024

Stemmens kontinent #21 | "Blå, klar" av Julia de Burgos

Julia de Burgos (1914-1953) var ein puertorikansk poet. I tillegg var ho borgerrettighetsaktivist og generalsekretær for ei kvinneforening i Puerto Rico. Ifølge baksideteksten kom de Burgos frå ingenting, frå dei forakta "jibaros". Sistnemnte var bønder som forvalta jorda på ein tradisjonell måte. de Burgos var eldst av tretten søsken, og seks av hennar yngre søsken døde av feilernæring. Julia de Burgos var skarp og mottok stipendiater til universitetet. I 1953 forsvant ho utan å gi beskjed kor ho skulle. Ei veke seinare døde ho på sjukehus i Spanish Harlem, men utan identifikasjon vart ho begravd på fattigkirkegården. Dette vart seinare endra då venner og familie rekvirerte hennar levninger og begravde ho i Puerto Rico.

Blå, klar er gjendikta av Inger Elisabeth Hansen, og består av fire deler med 30 dikt. Julia de Burgos utga kun to tynne diktsamlinger medan ho levde, i 1938 og 1939, men ifølge Inger Elisabeth Hansen: "den mest berømte poeten fra Puerto Rico."

Eit par smakebeter:

Begynnelse på et dikt uten ord (utdrag)

I himmelrommet kan livene våre slå seg sammen
flyktet fra seg selv!
Så lette er vi blitt
at vindenes vognmann utsetter nedturen!

Se, over oss er minnet om en søvn,
og lenger opp den spinkle pusten fra en lilje,
se hvordan små fotspor av luft pipler ut
av den siste parfymen fra den tømte rosen.

Himmelen har kledd seg i sitt antrekk av horisonter (utdrag)

Himmelen har kledd seg i sitt antrekk av horisonter
for ekkoet ditt er du.
Du drar over høye fjell og skyver fraværet mitt fra deg,
med sko av smil og av kortvarige fugler,
uvitende om uvær,
ukjent med klager og tunge skumringer,
unnsluppet, fortapt,
for du er ikke du.

XOXO

| Utgitt: 2005 | Format: Hefta, 75 sider | Forlag: Cappelen Damm |

I gjendiktningsserien Stemmens kontinent frå Cappelen Damm er det kun kvinnelege lyrikere som har fått plass. Beathe gjorde meg merksam på denne serien rundt jul og eg heiv meg på idéen om å lese alle 25 bøkene. Serien består av internasjonale poeter frå heile verda, og det var kun ei av dei som eg var kjent med frå før. Forfatteren bak The Bell Jar, Sylvia Plath, er representert og bidraget hennar, Tre kvinner, har eg lest tidlegare utan å bli merksam på at Stemmens kontinent var ein serie.

Eg leser lite lyrikk i utgangspunktet, men liker idéen om at det kun er kvinner representert og at det er frå heile verda. Det er den norske lyrikeren Hanne Bramness som er initiativtaker, redaktør og i enkelte tilfelle gjendikter. Eg ser fram til å bli betre kjent med alle 25 bidraga. Beathes progresjon med serien kan følges HER (ekstern lenke).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar