Søk i denne bloggen

lørdag 8. juni 2019

Bok: "Benedikte. En kongelig prinsesse" av Anne Sofie Kragh

Den danske forfatteren Anne Sofie Kragh har tidlegare skrevet om dansk politikk og danske statsministere. Dette er såvidt eg har funnet ut hennar første biografi om og med ein kongelig.

I april dette året vart dronning Margrethes lillesøster 75 år. I den anledning har prinsesse Benedikte stilt opp til intervjuer med forfatter Anne Sofie Kragh som har skrevet eit portrett om prinsessa i 75 punkter. Prinsesse Benedikte er av dei kongelege som eg i utgangspunktet kan lite om. Når storesøstera er dronning av Danmark og lillesøstera tidlegare dronning av Hellas så blir muligens ei som gifta seg med ein tysk prins litt gløymt. Når det er sagt så har eg lært mykje om prinsessa i denne biografien. Som med biografien om kronprins Frederik som eg las i fjor har eg lest denne og på dansk. Det er rett og slett fordi eg har ingen tru på at dei blir oversatt til norsk, og det einaste eg har problem med i det danske språket er om årstall er skrevet med bokstaver. Då detter eg av!

Prinsesse Benedikte er altså det andre barnet til kong Frederik XI og hans svenskfødde dronning Ingrid. Fødd midt under krigen og inn i ein familie av kongelege på begge sider. Storesøster, Margrethe, er fire år eldre, og som to-åring vart ho storesøster til Anne Marie. Prinsesse Benedikte forteller sjølv i biografien om oppveksten i København, om ekteskapet og livet med Richard av Berleburg, om monarkiet og dets utfordringer, om sine ansvarsområder og om forholdet til mobiltelefonen. I tillegg har begge søstrene bidratt, barna og andre nære venner.

Det er ting som ikkje overrasker meg i biografien. Eg har alltid syns at prinsesse Benedikte ser litt forfina ut, og sannheten er at ho har alltid likt pene kjoler og det å sjå bra ut. På oppdrag i Danmark går ho aldri i bukser til dømes. Dronning Ingrid har sagt at prinsesse Benedikte er "den mest kongelige av mine døtre", og som 75-åring ser ho unektelig meget godt ut. At ho ikkje takler sjukdom, eller at plikten går framfor omtrent alt anna og at den eine dottera ikkje bruker ho som barnevakt var overraskende. Prinsessa kan heller ikkje lage mat og har nesten aldri satt sine bein i ein matvarebutikk, men eg tenker kvar sitt. Interesser har vel alle, både kongelege og ikkje-kongelege.

Å lese kongelege biografier er til tider eit smalt tema, men eg storkoser meg kvar gong. Biografien er godt skrevet med ein masse flotte bilete som eg nyter. Hyllemeteren i bokhylla veks ikkje så mykje, men av og til kjem det bøker som denne om prinsesse Benedikte som bare må flytte inn. Anbefales!

| Utgitt: 2019 | Format: Innbundet, 247 sider | Forlag: Politikens Forlag |

XOXO

2 kommentarer:

  1. Det er så herlig nerdete å lese om dei kongebiografiane dine. <3

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt at du syns det, eg koser meg veldig!

      Slett