Søk i denne bloggen

tirsdag 10. januar 2012

Bok: "Kongstanken (Haakon & Maud #1)"

Forfatter: Tor Bomann-Larsen
Utgitt: 2002
Format: Innbundet
Forlag: Cappelen
Frå: Biblioteket

Baksidetekst: Seks europeiske kongehus har åpnet sine private arkiver. Med utgangspunkt i et overveldende materiale tar Tor Bomann-Larsen leseren med bak slottsfasadene og presenterer historien fra helt nye og overraskende vinkler. Forfatteren gjenskaper et menneskelig og politisk drama fra en tid da dynastiene fortsatt kjempet for sin makt og en konflikt mellom familiemedlemmer kunne ende som krig mellom nasjoner. Beretningen utspilles langs linjene mellom det nye Norge og det gamle Europa. Vi følger et lite folks frihetskamp, preget av store menns tale. Mens Bjørnstjerne Bjørnson begår majestetsfornærmelser og Henrik Ibsen vil være stridsmann under kongens banner, øker kløften mellom Oscar II og hans norske undersåtter. I historiens sentrum står likevel en usikker prins og en sjenert prinsesse. Vi følger deres famlende utvikling, møtet med en borgerlig verden og drømmene om å skape sin egen fremtid. Kongstanken utgjør første selvstendige del av beretningen om Haakon & Maud. Boken slutter i 1896, sommeren da Fridtjof Nansen vender hjem fra polhavet i rollen som den oppstandne vikingkonge. Noen uker tidligere hadde en prins av Danmark giftet seg med den engelske kongens yngste datter. Ingen kunne vite at Norge skulle bli deres skjebne.

Eg er glad i kongelig slektskap. Eg er av dei som kan kongelige fødselsdager og jubileum like lett som bursdagen til mine foreldre. Sånn ca. Tor Bomann-Larsen derimot har eg eit lite hakk i sida til på grunn av påstandene hans for nokon år sidan om at kong Haakon ikkje var far til kong Olav. Bøkene hans har fascinert meg, men etter å ha sett tv-serien om Europas svigerfar, kong Christian IX av Danmark, og lest boka og andre kongelige bøker forsåvidt, så fekk eg det litt opp i halsen. Då Ann Helen som skriver ein glitrande bokblogg annonserte at ho skulle lese første bind om Haakon & Maud fant eg ut at eg kan ihvertfall ikkje vera dårlegare. Inspirasjon kjem frå ulike hold og følelser!

Som sagt så gjort! Første bind er utlest, og eg gleder meg til neste. Tor Bomann-Larsen skildrer ikkje bare dei kongeleges liv, men og hendelser i Europa forøvrig. Om du ønsker kan du lese den som ei historiebok. Kongstanken handler om generasjonane før Haakon & Maud og korleis kong Christian IX fekk tilnamnet Europas svigerfar. I dei siste kapitla handler det stort sett kun om vårt kongepar. Ein av dei tinga som fascinerer meg ved denne kongelige perioden (boka foregår mellom 1864 og 1896) er at dei kongelege farta rundt nesten utan sikkerhetsvakter. Butlere og kammertjenere hadde dei i lassevis, men sikkerhet var eit fremmedord (har eg fått inntrykk av). Det må jo dagens kongelege vera litt misunnelige på!

Forfatteren skriver malende og melodiøst om konger, dronninger, prinser og prinsesser i storparten av Europas kongehus. Det er med flyt og rytme og ein diger historisk kunnskap, og han klarer å gjera det så interessant at du må bare lese videre. Før eg leste denne boka hadde eg aldri trudd at det var denne boka som skulle halde meg oppe om nettene!

XOXO

5 kommentarer:

 1. Jeg er imponert, Elida! Jeg skulle ønske jeg kunne husket mer av vår norske historie og vårt kongehus, men jeg er rett og slett ikke laget sånn. Jeg kjøpte den relativt nye Historien om Norge for noen få år siden og hadde store planer. Kom midtveis i bind 1 (av 5) og der sovnet interessen. Viljen er tilstede, men jeg klarer ikke mobilisere meg. Dessverre :-( MEN - livet er langt, og EN DAG !!! ;-)

  SvarSlett
 2. Hei!Liker bloggen din, så jeg har satt meg opp til å følge den, så jeg får med hva som skjer her:)

  SvarSlett
 3. Jeg er også interessert i konger, dronninger og kongelig historie. Men nok ikke så mye at jeg leser noe særlig om dem. Denne boken virket likevel interessant, så kanskje? :-)

  SvarSlett
 4. @KindleJoy: Historie generelt syns eg er kjedelig, men bland inn kongelig historie så er eg solgt! Alt ligger ikkje for alle, og det hadde vore kjedelig om alle likte dei same bøkene:-)
  @Isabella: Takker! Legger bloggen din til på lista mi.
  @astridterese: Denne boka er interessant, men du må huske at foreløpig er det 4 bøker til i serien;)

  SvarSlett
 5. Astridterese: Jeg er ikke spesielt interessert i konger, dronninger og kongelig historie, men leste denne og ble plutselig litt interessert likevel. Jeg likte den godt. Gir et spennende innblikk i en annen tid fra et annet klasseperspektiv enn vi er vant med.

  Elida: jeg er enig, jeg gleder meg til neste =)

  SvarSlett