Søk i denne bloggen

mandag 6. april 2015

Bok: "Mordet på Orientekspressen" (HP #10)

Forfatter: Agatha Christie (1890-1976)
Originaltittel: Murder on the Orient Express
Utgitt: 1934
Min utgåve: 2012
Oversetter: Ola Halvor Seeberg Nygård
Format: Heftet, 173 sider
Forlag: Aschehoug
Mål/utfordringar: Off the shelf

Eg jobber meg gjennom Agatha Christie, og Mord på Orientekspressen er ei av Christies mest klassiske Poirot-mysterier. Det blir ikkje meir lukka-rom-mysterium enn at alle involverte er stuck på eit tog i snøfonnene.

Hercule Poirot er på veg heim frå eit oppdrag i Syria. I siste sekund bestemmer han seg for å reise direkte til England, og får ein kupé på Orientekspressen. Det er midt på vinteren, men merkeleg nok er toget fullt av ulike mennesker. Det er ikkje mange andre stader på den tida enn på eit tog at det er fullt av ulike aldersgrupper og nasjonaliteter. Toget beveger seg langsomt gjennom kontinentet, og Poirot studerer ivrig dei andre passasjerene.

Så skjer det! Toget køyrer seg fast i snøfonnene, eit mord blir oppdaga, og Hercule Poirot tar i bruk spisevognen som forhørsrom. Poirot er ein utmerka forhøyrar, og hans hjelpere er fleire gonger milevis bak hans antakelser. Heile saken koker ned til eit mord som vart begått i Amerika, og som verdensavisene var snare med å få ut. Etterkvart viser det seg at offeret reiste under falskt namn, og dei andre passasjerene har heller ikkje heilt reint mjøl i posen.

Som sagt er Mord på Orientekspressen eit typisk Christie-mysterium, og det er og eit av dei mest intrikate. Det er 12 mistenkte på toget, og eg hadde ikkje den ringeste anelse om kven som stod bak mordet før siste side. Hercule Poirot må bruke alle sine små grå for å løyse mysteriet, og det klarer han med stil. Glamourbibliotekaren skreiv om denne i fjor påske, og eg siterer: Det er helt underlig å lese om en eksotisk togreise med passasjerer som stiger på i Bagdad og i Syria - i vår tid forbinder man jo de stedene kun med tragedier og krig. Anbefales!

XOXO

2 kommentarer:

 1. Jepp, denne må leses også så jeg noterer meg denne også, skulle kjøpe den forrige du skrev omtale på men så kom jeg over "Fornemmelse for slutten" til kun 79 ,- og da ble jeg ivrig på knappene og glemte å plukke den med meg i farten. Får huske det neste gang jeg er innom nettbokhandelen. Du er så flink til å lese av det du har i hyllene dine. Ofte blir det til at jeg leser av de som har kommet sist inn dørene men der skal jeg bli litt flinkere og kanskje ikke be om eller takke ja til så mye nytt for antall uleste bøker øker for hver måned... men jeg er sikkert ikke alene om akkurat det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg prøver så godt eg kan å lese frå bokhylla, men så vanskelig det er :-)

   Eg mottar veldig lite, men kjøper litt av og på, som regel 5-6 om gongen.

   Slett