Søk i denne bloggen

lørdag 3. desember 2016

Ufiltrert bokprat #1

Fleire bokbloggere har tatt sin blogg ut av dvalen dei siste dagane, og eit nytt ord har spreidd seg: lavterskelblogging. Bokblogging skal vera lystbetont, og på mange måter er det meir jobb å bokblogge enn mange andre bloggnisjer (utan at eg skal vera heilt bastant) for ein må faktisk ha lest noko for å kunne blogge. Samtidig er det mykje anna det går an å skrive om i ein bokblogg om lysten til å skrive er synkende.

Bok365 skreiv tidlegare i veka (ekstern lenke) om dei første forfatterne som kjem til Krimfestivalen i Oslo i mars. Jørn Lier Horst er utnemnt som festivalforfatter, og vil få ekstra fokus, samtidig som Jussi Adler-Olsen, Camilla Läckberg og John Hart kjem til hovudstaden. Dei tre første har eg lest fleire bøker av, men Hart er ny. Det skal eg gjera noko med, og har lånt Ved elven (Down River, 2007) på biblioteket. Skriv gjerne i kommentarfeltet om du har andre Hart-forslag! Eg er veldig klar, og sparer alle mine overflødige penger til mars.

Forlaget Oktober har julekalender på instagram, og din einaste oppgåve er å legge ut bilete som passer til dagens tema. I dag var det 'bok du leste for å imponerer' og mitt bidrag var Tolstoys Anna Karenina. Det er ei bok eg las for å krysse av på 1001-lista, men som endte opp med å bli ein ny favoritt. Og for å understreke: Den er langt frå like tung som mange trur!

Julen er på veg med stormskritt, og det er superkoseleg å gå til og frå jobb med lys i fleire hus og hager på vegen. Skulle ønske fleire tok steget og behaldt julelys til langt uti januar. Det hadde i alle fall eg gjort om eg hadde utelys. Eg har ikkje pynta så mykje til jul ennå, kun stjerne i vindauget og adventsstake, men eg har vokst opp i ein heim der det var julenisseland første søndag i advent, så i ny leilighet gjer eg som eg vil.

Til slutt vil eg slå eit slag for kommentarer. Eg kan bare bli betre på å kommentere hjå andre, men eg får ikkje alltid lyst til å kommentere når det er tyst som graven på min eigen blogg. Eg garanterer at viss DU kommenterer hjå meg skal eg besøke og kommentere på din blogg.

Ha ein fin lørdagskveld!

XOXO

15 kommentarer:

  1. Jeg vet ikke om jeg tenker på ufiltrert bokprat som lavterskelblogging. Slike innlegg kan være vel så krevende å skrive som omtaler og minst like underholdende og interessant. Det har jo Hornby bevist for lenge siden. Jeg håper dog at dette ikke blir en så voldsom bølge at det blir færre og færre rene omtaler. Må slå et slag for omtaler også! Ja takk, begge deler.

    Nå har Linn begynt å blogge igjen, så kom Silje og så meg. Neste mann ut bør bli Haruhi og jeg håper også det blir mer liv hos Clementine og Monika og jeg skulle gjerne sett liv i bloggen til Julie også. Starte bloggpresskampanje? Spørs om det slår an.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg syns ikkje det var så krevende som ein bokanmeldelse, så derfor er det mitt bidrag til lavterskelblogging. Korleis vil du definere det? Eg håper heller ikkje at det tar heile driven frå reine anmeldelser, eg skal gjera mitt her for at det ikkje blir det. Ja takk, begge deler.

      Det er fleire blogger eg gjerne skulle sett liv i. Clementine blant anna sakner eg stemma til. Spørs om det blir meir blogging med press, er redd det slår andre vegen.

      Slett
    2. Housekeeping vs the Dirt er mitt eksempel på ufiltrert bokprat. Og det er artige saker. Men med redaktører blir det vel neppe helt ufiltrert.

      Lavterskel kan høres negativt ut, som om vi har startet en bloggtrend som betyr at vi er mye mindre kritisk til hva vi legger ut. Min tanke med lavterskelblogging var å være mer ukritisk til hva jeg produserer i en periode for å komme inn i bloggingen igjen. Når man skriver sjelden og har høye krav til seg selv er det vanskelig å motivere seg til å begynne å skrive igjen. Men jeg tenker ikke at det er slik det skal være i all evighet, kun en liten stund. Det betyr ikke at jeg skal produsere fantastiske innlegg om en måned, men at jeg legger litt mer i innleggene mine når jeg er blitt mer vant til å blogge igjen. At noen innlegg er mer formelle anmeldelser og at noe annet har en helt annen mal (eller ingen mal) er bare bra, variasjon er som regel alltid en god ting. Og selvsagt skal folk kunne blogge om hva de vil, når de vil med den kvaliteten de vil, men å starte en trend ut av å gjøre det lavterskel (dersom man, som meg, forbinder ordet med lavere kvalitet enn man normalt ville hatt) høres litt negativt ut, så jeg vet ikke helt om jeg liker det ordet. Om vi har startet en trend med enda mer varierte innlegg høres det mye mer positivt ut. Jeg går ut i fra at det ikke er nytt at bloggere bruker mindre tid og krefter på enkelte innlegg enn andre, så det burde ikke være nytt, ei heller en ny trend.

      Det jeg mente med at jeg ikke regnet denne typen innlegg som nødvendigvis lavterskel er at man kan produsere innlegg som er veldig interessante og godt skrevet med denne malen. I den sammenheng betyr ikke lavterskel lav kvalitet. Mens når jeg produserer en smakebit med en setning fra en bok som neppe gir noe mening for de fleste så er det lavterskel. Enkelt, kjapt, en måte å få til å blogge jevnlig uten at alle innleggene er spesielt gjennomtenkt og gode, ei heller interessant for så mange. Så jeg forbinder lavterskel med dårligere kvalitet eller lavere verdi for leserne. Ufiltrert bokprat som dette føler jeg da ikke hører hjemme i den kategorien. Jeg er med andre ord kritisk til ordet, ikke til innleggene.

      Men det kan godt være dere legger noe helt annet i ordet lavterskel enn meg.

      Bloggpresskampanjen var for øvrig en fleipete kommentar, jeg trenger tydeligvis tips fra Ingalill om hvordan jeg får frem humor/sarkasme bedre i kommentarfelt :P

      Slett
    3. Då har nok eg misforstått litt med lavterskelblogging, og tenker at det er noko eg eigentleg ikkje trenger. Samtidig så har eg mange gonger tenkt at bok- og leseprat kan vera ein form for variasjon innimellom anmeldelser. Takk for god oppklaring!

      Eg tok kommentaren din som fleipete, og når eg svarte hørtes det ironisk ut i mitt hode, men det kom absolutt ikkje fram i teksten. Ingalill burde holde kurs ;-)

      Slett
    4. Hehe eller kanskje det er jeg som har misforstått.. bokprat er uansett fint!

      Slett
    5. Misforstått eller ikkje - fleire bloggere som blogger er positivt!

      Slett
  2. Jeg så Anna Karenina som ballett i operaen og fikk veldig lyst til å lese boka etter det. Godt å høre den ikke er så tung som jeg har fryktet ;)

    Jeg synes det er fint med variasjon og leser både bokomtaler og "lavterskelblogging" med glede.

    SvarSlett
    Svar
    1. Å, det må ha vore ei oppleving med romanen som ballettstykke. Eg har sett den filmatisert med Keira Knightley og det var som å sjå eit teaterstykke. Spennande måte å filme på. Eg liker og variasjon, og håper det blir bølgen framover.

      Slett
  3. Lavterskelblogging tror jeg er bra. Nå har jo jeg en blogg jeg fyller med hva jeg vil og omtalene mine er alt fra veldig gjennomtenkte og grundige til korte, lite grundige og sier lite annet enn at jeg likte/ikke likte boka. Skjønner ikke at man må gjøre alt så vanskelig hele tida. Blogg når du føler for det og om det du føler for. Det er mange måter å blogge om bøker på, uten å ha måtte lese en eller ti først (selv om omtaler også ofte er fine innlegg!) Er enig med neverendingcircles at variasjon er fint!

    Anna Karenina har jeg hatt stående i bokhylla i flere år. Kanskje på tide å lese den? Får bli et prosjekt for 2017. Kanskje ;)

    Ps. Skal skjerpe meg på kommentarer! Leser ofte andre blogger, men er ikke alltid like flink til å legge igjen et spor.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg trur og det er bra, men så må samtidig alle finne sin plass i bloggverda :-) Anna Karenina må du lese, Ida, nydelig og sterk bok. Og den blir nemnt i Rorys vale dictorian speach frå Chilton ;-)

      Eg leser og masse blogger, men må bli flinkere til å kommentere.

      Slett
  4. Tror jeg har tenkt mer som deg Elida med lavterskel, at det ikke må være en grundig og gjennomtenkt anmeldelse for å kunne blogge, men at det går fint an å legge ut oppsummeringsinnlegg, prat om hva man leser for tiden, kortere omtaler osv. Jeg synes det er kjekt å lese denne typen innlegg innimellom anmeldelsene. De lange anmeldelsene er kjekkest å lese etter en har lest boken synes jeg. Jeg synes forøvrig også at det er en god ide som Ann Helen sier å legge ut de helt enkleste ting for å komme i gang igjen. Det er veldig gøy å se den ene etter den andre våkne til liv i bokblogglandia, og det i en av de travlere månedene.

    Jeg har planer om å lese Anna Karenina til neste år, og har såvidt startet med ett par sider. Den virker ikke så tung å lese nei, bortsett fra at det vel er en del navn å holde styr på. Satser på et eget lite mursteinmål i 2017 og AK blir en av bøkene som skal leses. Har ganske mange andre å velge mellom både på kindle og i bokhyllen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg er enig i det meste eigentleg. Korte ting for å kome i gang, og god variasjon på bloggene. I den mest travle førjulstid våkner den eine etter den andre til liv, og det er så gøy!

      AK må du lese, Silje. Super bok! I 2017 er det 100 år sidan de russiske revolusjon, og eg har lyst til å fokusere litt på russiske forfattere. Gjerne og gjenlese Animal Farm. Den har eg ikkje lest på nærmare 10 år.

      Slett
    2. Ja, det har jeg ikke tenkt på. Jeg har jo ikke lest noen russiske forfattere eller Animal Farm, så det er jo en god mulighet. Den kompenserer jo litt for lengden til Anna Karenina;-)

      Slett
    3. Lengden til Anna Karenina skal du ikkje vera redd for, Silje! Det går unna i ein fart :-)

      Slett