Søk i denne bloggen

torsdag 28. desember 2017

Leserefleksjonar #26 | Leseåret 2017

Kjelde: Pinterest
I januar gjekk eg på med friskt mot med Astrid Lindgren-planer, Back to the Classics-bunke, 1001 bøker og Goodreads challenge. Planer vart lagt både i og utføre bloggen - blant anna min onkels 80-årsdag og mine besteforeldres 60-årsbryllupsfeiring. Så skjer det utenkelige - min kjære farfar går plutselig bort i ein alder av nesten 85 år. Det var eit slag i fjeset som eg ikkje hadde sett føre meg, og nå 10 måneder seinare innser eg at det har påverka meg i større skala enn eg hadde trudd på forhånd.

Det har vore månader der eg har lest alt eg har komt over, og månader der eg nesten ikkje har lest noko. Det har ført til meir lystlesing enn nokon gong, men målet om 150 bøker i Goodreads challenge er nådd. *kryss i taket* Astrid Lindgren er ein kjær forfatter for mange, og eg har lest 20 romaner, 3 biletbøker og den nye biografien til Jens Andersen. Agnes-Margethe Bjorvands barnebiografi (som og har omsett Jens Andersen-boka) har eg høyrt om igjen i Storytel (med Bjorvands stemme), og den må alle barn og vaksne få med seg. Kort sagt har eg lest alle barneromanane til Lindgren utanom Pippi Langstrømpe. Dei bøkene las eg for få år sidan då Pippi vart 70 år, så eg kjente ikkje behovet for gjenlesing med det første.

Det har vore ytterst interessant å lese Astrid Lindgren. Det er romaner som eg elsker som Madicken, Ronja og Bakkebygrenda; romaner som gjer meg skremt som Mio, min Mio, Mesterdetektiven Blomkvist og Rasmus på loffen; romaner som eg ikkje visste fantes som Rasmus, Pontus og Trille; romaner som eg ikkje får meg til å like som Karlsson på taket; samt Vi på Saltkråkan som vart veldig keisam for eg kunne den visst utenat. Når vaksne leser romaner meint for barn så skal det gjerne vera litt for begge aldersgrupper. Slik er det av og til i Lindgrens bøker, men ikkje i alle utan at eg på ståande fot kan sei hvilke som er hvilken kategori.

Back to the Classics har eg kost meg med i fleire år. I år har det vore heller labert, og eg innser at eg er lite god til å følge opp utfordringer satt av andre. Det hindrer meg ikkje frå å vera med i ein lesesirkel på Goodreads med andre norske bokbloggere, men BTTC 2018 skal gå føre seg utan meg. 1001 bøker har og tatt seg ein pause dette året, og utan at det var meininga har eg lest 3 stykker frå lista. Eg har dog lyst til å kikke på denne lista i 2018 då eg har fleire kandidater i bokhylla.

I går omorganiserte eg bokhyllene mine, og fant ut at eg har færre uleste bøker i hyllene enn eg trudde, men det er absolutt ikkje tomt. Eg har ikkje hatt eit ut-av-hylla-mål dette året, men eg har lest 38 bøker frå hylla. Det er både romaner, lyrikk og barnebøker i det talet, men alt teller.

Mål for 2018 har eg i tankane, eg må bare sortere dei og tenke over om det faktisk er gjennomførbart. Akkurat det siste er eigentleg ikkje så viktig, det viktigaste er å ha det gøy medan ein les. Det eg uansett skal ha med neste år er noko Silje nemnte i den siste booktube-videoen (My Reading, Writing and Booktube Goals for 2018) om å lese kvar dag. Det trenger ikkje vera så mykje, men det må vera litt kvar dag. Eg har som regel alltid ei lydbok på gang i Storytel, men eg trur mitt mål må vera å lese i papirboka eller kindlen kvar dag.

XOXO

6 kommentarer:

  1. Gleder meg til å finne ut hva leseprosjektet i 2018 kommer til å bli :)

    SvarSlett
  2. Jeg er lei for å høre om farfaren din. Det er tøft å miste dem uansett hvor gamle de er. <3
    Her var det både flotte mål og meget gode tips. Jeg er så frekk at jeg kopierer ditt mål med bøker fra bokhylla. Jeg har skrevet det inn i innlegget du kommenterte og valgte at 20 bøker skal være fra bokhyllen. I flere widget på høyre side har jeg en "bar" som teller hvor mange jeg har lest i hver kategori. Det er et godt og visuelt hjelpemiddel når jeg velger hva jeg skal lese.

    Det hørtes fint ut å lese om Astrid Lindgren. Hun er en fantastisk forfatter. Jeg har ikke lest om henne, bare det hun har skrevet. Men jeg har sett en serie på TV om livet hennes, og det var fullt av interessante, gode og vonde øyeblikk. Så jeg kunne godt tenke meg å lese en biografi og.

    Jeg tror jeg er i mål med hvor mye jeg skal prøve å lese. Merk ordet prøve :-) Og hvor mange bøker som skal være i hvilken kategori. Men ikke når det gjelder boktema og utfordringer jeg skal følge.

    Jeg gleder meg til å lese sammen med deg på Goodreads og hvilke mål du vil sette deg :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for omtanken, Astrid! <3

      Når du skriver at du er frekk velger eg å kalle det for inspirasjon, og eg er sikker på at det er mange lesere som har mykje ulest i bokhylla. Eg har tatt opp serien om Astrid Lindgren, men trur eg har sett den før. Det gjer forøvrig ingenting, men eg anbefaler Jens Andersens biografi :-)

      Eg er i mål, må bare skrive det her på bloggen og då blir det offisielt ;-) Gler meg til å lese saman med deg og :-)

      Slett
  3. Det er ikke rart at å miste en man har kjær påvirker en, men som du sier; det er ikke alltid lett å se eller skjønne hvor mye det faktisk påvirker livet. Hadde det sånn selv da bestemor døde og innså først etterpå hvor mye det egentlig hadde påvirket det jeg gjorde i månedene etterpå. Klem!

    Høres ut som du har hatt et fint leseår, selv om ikke alle utfordringene ble fullført og det ble litt annerledes enn det du hadde sett for deg. Men sånn er det jo, man kan ikke planlegge alt. Det viktigste er jo at du har lest og kost deg med lesinga! Håper leseåret 2018 blir fint :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for omtanken, Ida! <3

      Eg har hatt eit veldig fint leseår, og har kost meg med lesinga, men nå er det på tide med meir kvalitet over kvantitet ;-)

      Slett