Søk i denne bloggen

torsdag 11. januar 2018

Bok: "Under bjælken. Et portræt af Kronprins Frederik"

Forfatter: Jens Andersen (fødd 1955)
Utgitt: 2017
Format: Innbundet, 379 sider
Forlag: Gyldendal Dansk Forlag

Den danske forfatteren Jens Andersen har ein solid utdannelse frå København og har både spilt og vore trener i fotball. Den første boka kom ut i 1990, og eg har blant anna lest hans Astrid Lindgren-biografi, Denne dagen, et liv. Andersen har tidlegare skrevet om danske dronning Margrethes 40 år på trona og nå er han aktuell med biografien om danske kronprins Frederik.

Under bjælken forteller i åtte kapitler om kronprins Frederiks liv. Om fødselen på Rigshospitalet, via oppvekst og studier, til forelskelse, bryllaup og familieliv. Det siste kapitlet heiter Konge, og omhandler hans førebuingar og tanker rundt det å bli konge. 26. april 2018 blir kronprinsen 50 år, og det er i den forbindelse Andersen har skrevet ein meget god biografi. Eg personleg har stor sans for den danske kronprinsen og gjennom intervjuer med fleire viktige personer i Frederiks liv kjem det fram at det er mange som har sans for Frederik. Frå å vera ein sky og tilbaketrukket ung mann har han vokst opp til å bli eit meget godt kongsemne, og det blir spennande den dagen han blir konge. Boka er skrevet på bakgrunn av intervjuer med slekt og venner, og er bygd opp kronologisk, men med sitater og historier frå intervjuobjekta. Ein interessant måte å lese ein biografi på, og boka er og ispedd både offentlege og private bilete.

Dei seinare åra er det fleire land i Europa som har bytta kongepar til fordel for den yngre generasjon. Årsakene har vore fleire, men alle er godt begrunna. I Nederland har det vore tradisjon med abdikasjon i fleire generasjoner, i Belgia var det helsetilstanden til den gamle kongen, og i Spania var det helsetilstanden pluss oppslutninga til den gamle kongen. Felles for dei tre nordiske landa med monarki er at det er ikkje vanleg med abdikasjon. Det som imidlertid har kome fram etter at Under bjælken vart utgitt er at dronning Margrethes mann, prins Henrik, har fått påvist Alzheimer. I dei siste intervjua dronninga har gitt om hennar stilling til abdikasjon er det ikkje utenkeleg at det kan bli aktuelt. Tidlegare har dronninga vore klar på at ein står ved sin post til døden, men med ein Alzheimer-sjuk mann kan dronninga ha kome på andre tanker. Eg ser gjerne at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blir tronfølgerpar om ikkje så altfor lenge, men det er ikkje opp til meg.

Under bjælken er ikkje oversatt til norsk, men eg er desperat nok til å lese den på dansk. Det går forsåvidt veldig greit så lenge tallene ikkje er skrevet med bokstaver. Om biografien blir oversatt er eit anna spørsmål, men alt kan skje. Biografien er uansett varmt anbefalt!

XOXO

7 kommentarer:

 1. Du e heilt konge, Elida!
  Alltid kjekt å lese disse omtalene, som gir meg innblikk i noe jeg definitivt ikke velger å lese om selv. Min royale informasjon får jeg i all hovedsak fra avisenes sladder- og skandalesider, så derfor er det gull verd å lese kortversjonen(e) hos deg :)
  Klar for krimfestivalen? Jeg er som vanlig i fjellheimen langt i vest denne delen av året, så jeg får bare skyte en hvit pil etter akkurat den bokfestivalen. Dessverre :-/

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt med ein slik kommentar! Må muligens grave fram fleire kongelige bøker :-)

   Eg er i tenkeboksen om krimfestivalen. Eg leser så lite krim om dagen at eg veit ikkje om det er verdt det. Hadde du reist med den bakgrunnen eller latt det vere?

   Slett
  2. Alltid kjekkest å reise når man har kontroll på en del av bøkene til forfatterne som kommer. I år har heller ikke jeg det, så det gjør ikke så mye om jeg ikke klarer å få krimfestivalen med meg. Forstår hvorfor du er i tenkeboksen, men tror likevel at det blir gøy om du reiser.

   Slett
  3. Det blir sikkert gøy, men det hadde vore enda betre om eg faktisk hadde litt kontroll. Resultatet blir fort at eg kjeder meg også går eg og handler istedet.

   Slett
  4. HAHA - da kan du handler nye krimbøker fra 2018... og kalle det forberedelse til neste års Krimfestival :D :D :D

   Slett
 2. Digger at du leser om kongelige og er en royalist Elida, jeg liker også kongehuset :) Kronprins Frederik satte sine spor i meg i 2004 da han gråt i kirken da han så Mary komme opp kirkegulvet... Jeg kommer nok ikke til å lese denne på dansk selv om du anbefaler den, jeg venter i så fall til den kommer på ebib.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var eit meget fint øyeblikk i i 2004 <3

   Slett