Søk i denne bloggen

fredag 26. juli 2019

Booker-longlist: "My Sister, the Serial Killer" av Oyinkan Braithwaite

Den engelsk-nigerianske forfatteren Oyinkan Braithwaite (f. 1988) er eit forholdsvis ubeskrevet blad i den litterære verda. Ho debuterte i 2010 med novellesamlingen The Driver, medan hennar første roman er My Sister, the Serial Killer. Sistnemnte har fått mykje merksemd med blant anna plass på kortlista til Women's Prize for Fiction 2019. Dette er Braithwaites første bok i Booker-samanheng.

My Sister, the Serial Killer blir av mange sett på som lettvekteren på lista, og eg er ikkje uenig. Den er ikkje dårleg, men den er ikkje av den litterære kvaliteten som eg forventer på Booker-lista. Romanen handler om søstrene Ayoola og Korede frå Lagos i Nigeria, der den eine av søstrene i "sjølvforsvar" har drept sin kjæreste. Det er ikkje første gong Ayoola ringer sin eldre søster Korede for å få hjelp til å fjerne liket, og som den oppofrande søstra Korede er så stiller ho opp.

Søstrene er ulike som natt og dag. Korede er sjukepleier på eit sjukehus, medan Ayoola er klesdesigner. Sistnemnte søster har alltid blitt sett på som den nydelige av dei to, og forskjellsbehandlingen som foreldrene alltid har utført er vond å høyre om. Korede har alltid fått innprenta at ho må passe på søstra si, og det slår meg at muligens Ayoola ikkje er ved sine fulle fem. Det er mykje humor og satire i romanen, fortalt frå Koredes synspunkt, og når dagens sosiale medier som Twitter, Instagram og Snapchat blir nemnt må denne romanen vera frå vår samtid.

Eg høyrte denne på lyd frå Storytel, og innleseren har gjort ein god jobb. Likevel er dette ein roman som er fort lest/høyrt og fort gløymt, og eg blir virkelig overraska om denne dukker opp på kortlista i september.

* Beathe har skrevet om romanen her (ekstern lenke)!

XOXO

| Utgitt: 2018 | Min utgåve: 2019 | Format: Lydbok, lest av Weruche Opia, 4t30min22sek | Forlag: Atlantic Books (papir), Whole Story Audiobooks (lyd) |

1 kommentar:

  1. Jeg er enig med deg. Selv om jeg likte boken godt og den ble slukt på èn dag så er det vel kun deler av de sekvensene som omhandlet barndommen som gjorde at boken fikk litt "tyngde". En litterær god bok er det jo ikke.

    Ayoola var ikke helt god og jeg tenker at det ikke nødvendigvis er det som skjedde i barndommen som har gjort henne slik heller, hun bare er sånn.

    Takk for link og jeg har linket til deg samt adoptert bookermerke :-)

    SvarSlett