Søk i denne bloggen

søndag 25. oktober 2020

Bok: "Et liv forbi" av Helga Flatland

Den norske forfatteren Helga Flatland (f. 1984) er ute med si sjette bok. For ti år sidan debuterte ho med første del i romantrilogien Bli hvis du kan. Reis viss du må og har i løpet av dei ti åra vist seg som ein glimrande forfatter. Flatland er ein forfatter eg bare må ha i hylla og som eg reserverer på biblioteket eller kjøper nesten uten å vite kva romanen handler om.

Sigrid er lege, bur i Oslo med sambuaren Aslak og barna Mia og Viljar. Mia er Sigrids barn frå eit tidlegare forhold, men det er Aslak som har vore pappa for ho. Faren til Sigrid, Gustav, vart sjuk tidleg i barndommen til Sigrid og broren Magnus, og det har ført til at Sigrid har eit anstrengt forhold til foreldrene.

Nå er mor til Sigrid, Anne, diagnostisert med kreft og Sigrid må ta stilling til ombytting av roller, og kjensler som ho trudde var begravde. I tillegg til redselen rundt moras sjukdom skal Sigrid vera kjærast, mor og lege, og det er ikkje så enkelt å balansere disse rollene. I den førre romanen En moderne familie veksla hovudpersonane på merksemda, men då var det tydeleg merka kven det var som "snakka." Her veksler Sigrid og Anne i annakvart kapittel, men eg sakner ein tydelegare merking på kven som snakker.

Eg får medlidenhet med Sigrid midt oppi alt, men blir og lettare irritert. Kvifor snakker ho betre med eksen enn med sambuaren, og kvifor går både ho og Aslak som på nåler omkring tenåringsdottera? Nå skal det sies at eg har aldri hatt tenåringsbarn, men det hjelper sjelden på små barn at dei ikkje får tydelig beskjed om kor landet ligger. Eg blir faktisk ikkje reint lite stolt av Aslak då han legger press på Sigrid og kjem til å flytte uansett om ho er med eller ei. Også denne pasienten til Sigrid. Ho har fått eit mykje tettare forhold til ein pasient enn det som eg trur er normalt.

Alt i alt har Helga Flatland skrevet ein meget god roman som eg allerede ser føre meg å ta fram igjen. Språket er førsteklasses, det ligger kjensler mellom linjene og nok ein gong viser Flatland seg som ein kjenner av menneskesinnet. Her ligger det mange timer med finpussing. Anbefales!

XOXO

| Utgitt: 2020 | Format: Innbundet, 263 sider | Forlag: Aschehoug | 

8 kommentarer:

 1. Denne har jeg siklet litt etter, men ikke bestilt enda. Har fått to leseeks som jeg må lese før jeg bestiller fra Bookbites igjen, for de fixer bøkene så fort til meg for tiden :) Nå gleder jeg meg til det er min tur å lese den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har lånt denne, for har dei andre i hefta utgåve, og då må resten og vera i same format. Nerd much!

   Slett
  2. Skjønner deg godt, har flere serier hvor jeg har blandet pocket og hardback og det i r r i t e r e r ..... :) Jeg klarte ikke holde meg, så nå står jeg i kø på Bookbites.

   Slett
 2. Så glad for å lese flere positive omtaler av denne romanen. Min kjære mor var veldig begeistret for "Bli hvis du kan, reis hvis du må" trilogien, så jeg har faktisk tatt sjansen på å kjøpe "Et liv forbi" i julegave til henne. Er ganske tidlig ute på jula i år hehe, mot normalt for meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg håper boka faller i smak hjå di mor :-)

   Slett
 3. Note to self: Nå må jeg virkelig begynne å lese Helga Flatland! Har tre bøker stående, der den ene er den komplette trilogien i ei bok. Satte meg godt til rette her for noen år siden og skulle virkelig grave med ned i Flatland. Pledd, kakao, tomt hus - jeg var klar! Så så jeg, at det var Erika FATLANDs Grensen jeg satt med i fanget. Like tjukk. Samme sted i bokhylla. Så da ble det grensen. Jeg måtte jo le litt av meg selv, både da og nå. For jeg har jo ikke kommet lenger. Ennå... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helga Flatland må prioriteres! Eg elsker bøkene hennar :-)

   Slett
 4. Hei! Nå har jeg fått lest ferdig oktoberboka: det ble "Stormfulle høyder"
  https://kleppanrova.blogspot.com/2020/10/stormfulle-hyder-av-emily-bronte.html

  SvarSlett