Søk i denne bloggen

søndag 14. januar 2024

Stemmens kontinent #19 | "Tre kvinner" av Sylvia Plath

Sylvia Plath (1932-1963) var ein amerikansk forfatter kjent for sine dikt og romanen The Bell Jar. Farens død i 1940 vart eit sterkt motiv i diktningen, men hennar mørke skjebne og sjølvmord har muligens kome i vegen for hennar ettermæle. Baksideteksten sier at Tre kvinner viser hvilken stor poet Sylvia Plath var.

Tre kvinner er gjendikta av Hanne Bramness, og består av 53 dikt og publisert året før Plath døydde. Dikta foregår i hovudsak på ein fødeavdeling og elles rundt omkring, og det er tre stemmer som bærer dikta. Den første stemmen tilhøyrer den unge ulukkelege mora som bærer fram eit velskapt barn og tar det med heim, men heller ikkje ho er udelt lukkeleg. Den andre stemmen tilhøyrer kvinna som mister barnet sitt. Og den tredje og siste stemma er kvinna frå fakultetet, den intellektuelle som gir frå seg barnet sitt.

Eit par smakebeter:

Første stemme

Jeg er rolig. Jeg er rolig. Det er stille før noe
skrekkelig.
det gule øyeblikket før vinden begynner å vandre, bladene
snur håndflatene opp, sin blekhet. Det er så stille her.
Laknene, ansiktene, er hvite og har stanset, som klokker.
Stemmer trekker seg og flater ut. Deres synlige hieroglyfer
klemt til flate pergamentbrett som skjermer for vinden.
De maler sine hemmeligheter på arabisk, kinesisk!

Tredje stemme

Hun er en liten øy som sover fredelig,
og jeg et hvitt skip som fløyter: Farvel, farvel.
Dagen er brennende varm. Den sørger.
Blomstene i dette rommet er røde og tropiske.
De har levd bak glass hele sitt liv, de har blitt 
pleid med ømhet.
Nå står de foran en vinter av hvite laken, hvite fjes.
Jeg har veldig lite som skal i kofferten.

XOXO

| Utgitt: 2005 | Format: Hefta, 64 sider | Forlag: Cappelen Damm |

I gjendiktningsserien Stemmens kontinent frå Cappelen Damm er det kun kvinnelege lyrikere som har fått plass. Beathe gjorde meg merksam på denne serien rundt jul og eg heiv meg på idéen om å lese alle 25 bøkene. Serien består av internasjonale poeter frå heile verda, og det var kun ei av dei som eg var kjent med frå før. Forfatteren bak The Bell Jar, Sylvia Plath, er representert og bidraget hennar, Tre kvinner, har eg lest tidlegare utan å bli merksam på at Stemmens kontinent var ein serie.

Eg leser lite lyrikk i utgangspunktet, men liker idéen om at det kun er kvinner representert og at det er frå heile verda. Det er den norske lyrikeren Hanne Bramness som er initiativtaker, redaktør og i enkelte tilfelle gjendikter. Eg ser fram til å bli betre kjent med alle 25 bidraga. Beathes progresjon med serien kan følges HER (ekstern lenke).

1 kommentar:

  1. Fine dikt, jeg har akkurat hentet Glassklokken av Sylvia på biblioteket og skal lese den som kvinnelig forfatter i 1001 bøker. Ha en fortsatt fin søndag :)

    SvarSlett