Søk i denne bloggen

onsdag 28. februar 2024

Stemmens kontinent #25 | "Avgjørende øyeblikk i mors liv" av Frances Presley

Frances Presley (f. 1952) er ein engelsk poet fødd inn ein engelsk og hollandsk-indonesisk familie. Ho er derfor på mange måter meir europeisk enn sine engelske samtidige. Ho har studert engelsk og amerikansk litteratur, og har publisert fleire diktsamlinger sidan debuten i 1988.

Avgjørende øyeblikk i mors liv er gjendikta av Hanne Bramness, og består av 31 dikt frå 6 ulike diktsamlinger. Bramness skriver i etterordet: "Frances Presleys stemme er annerledes. Hun viser fram sårbarheten. De avgjørende øyeblikkene i livet er like gjerne nederlag og tap som seire og lykke, utilstrekkelighet og svakhet utgjør en slags omvendt inspirasjon."

Eit par smakebeter:

St Malo (utdrag)

Byen

bygd på stein, gjorde bruk av steinen
Vauban...
og lyktes ikke med infernomaskinen bare fordi
vinden snudde etter de hadde
arbeidet med den i to år i Tårnet
uten å se dagslys
"Je ne suis pas bon depuis deux ou trois jours"
sa den gamle
da han forlot kafeen

Avgjørende øyeblikk i mors liv

Jet-hår blåst bakover

glidefly hengende i en uværssky

du var den som sto
på vannski
og mistet alle øyene
i en tidevannsbølge

patriotiske påfunn
siv bøyde seg, en storm underveis
det meste av formiddagen

XOXO

| Utgitt: 2007 | Format: Hefta, 71 sider | Forlag: Cappelen Damm |

I gjendiktningsserien Stemmens kontinent frå Cappelen Damm er det kun kvinnelege lyrikere som har fått plass. Beathe gjorde meg merksam på denne serien rundt jul og eg heiv meg på idéen om å lese alle 25 bøkene. Serien består av internasjonale poeter frå heile verda, og det var kun ei av dei som eg var kjent med frå før. Forfatteren bak The Bell Jar, Sylvia Plath, er representert og bidraget hennar, Tre kvinner, har eg lest tidlegare utan å bli merksam på at Stemmens kontinent var ein serie.

Eg leser lite lyrikk i utgangspunktet, men liker idéen om at det kun er kvinner representert og at det er frå heile verda. Det er den norske lyrikeren Hanne Bramness som er initiativtaker, redaktør og i enkelte tilfelle gjendikter. Eg ser fram til å bli betre kjent med alle 25 bidraga. Beathes progresjon med serien kan følges HER (ekstern lenke).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar