Søk i denne bloggen

onsdag 19. september 2012

Bok: "Swimming Home"

Kilde: Goodreads
Forfatter: Deborah Levy
Utgitt: 2012
Format: Kindle
Forlag: And Other Stories
Frå: Amazon

Det er merkelig kor lang tid det tar å lese ei forholdsvis kort bok. Den er på knappe 130 sider, men eg føler eg har brukt evigheter på den. Kanskje det har med stemninga å gjere?

Kilde: Man Booker's heimeside
Kitty Finch havner midt oppi eit forholdsvis konservativt feriehus. Poeten Joe Jacobs er på ferie på den franske riviera med si hustru, krigskorrespondenten Isabel, og deira fjortenårige dotter Nina. Andre som ferierer er ekteparet Mitchell og Laura, som sakte, men sikkert må innsjå at butikken og huset heime i England sannsynligvis må selgjas pga økonomiske problemer. Madeleine Sheridan bur i nabohuset heile året, og har bytta ut engelsk regn med fransk sol. Då Kitty Finch møter dei ferierande har ho ingen klede på, og blir straks sett på som litt merkelig. Det viser seg at frøken Finch kjenner eigaren av feriehuset, men har bomma på leigedatoen. Isabel inviterer straks Kitty til å bu i huset med dei.

Høyres ut som ein koselig historie, ikkje sant? Men neida, det er ikkje tilfellet. Straks boka blir opna siver det inn ei merkelig stemning, og du kjenner at denne boka blir ikkje lett å fordøye. Ekteparet Jacobs har problemer i samlivet, dottera står midt mellom barken og veden, Mitchell og Laura har sine problem, også var det Madeleine. Kitty Finch er botaniker, og bruker meir tid utav kleda enn inni. Mitchell poengterer det til Kitty:
If you wore clothes more often instead of walking around in your birthday suit, you'd look more normal.
Etterkvart får me innblikk i Joe's utroskap, det faktum at Isabel har invitert Kitty til å vera hjå dei kun for at ho vil ut av ekteskapet, og at Madeleine har eit nærare forhold til Kitty enn først antatt.

Som sagt er boka kort, men med den merkelege stemninga som rår er den ikkje enkel å lese. Eg har faktisk lest den to gonger i løpet av den siste månaden fordi nokre bøker trenger å modnas. På grunn av den merkelige og uhyggelege stemninga blir den ingen favoritt hjå meg, men eg trur likevel det er ei bok som henger igjen. Det som skiller boka frå andre er at den skildrer depresjon, maktkamp og begjær på eit sted som i mine tanker henstiller til sol, bading og latmannsliv.

Forfatteren Deborah Levy er ein britisk forfatter, dramatiker og poet. Boka kom ut i fjor haust, og er nominert til Booker-prisen 2012. Clementine har skrevet eit godt innlegg, og Ann Helen har samlesning av alle bøkene på shortlist. Neste bok ut er Tan Twan Engs The Garden of Evening Mists.

XOXO

9 kommentarer:

 1. Veldig fint innlegg.

  La merke til at du sier at du leste boken to ganger, for det var jo akkurat et av kriteriene Bookerjuryen snakket om, at de ville ha ikke bare bøker man elsker, men som man går tilbake til og leser om igjen.

  Tror vi er ganske enig om denne boken .. det er noe med den uhyggelige stemningen... men interessant var den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var ikkje akkurat pga at eg hadde så lyst til å lese den at eg leste den to gonger. Det var heller fordi eg fekk ingenting utav den første gongen, og for å skriva ein nokonlunde grei omtale måtte eg ha litt meir å gå på.

   Det virker som den merkelige stemninga har tatt oss begge.

   Takk for ros!

   Slett
 2. Foruten at tittelen på boka fikk meg til å kikke ut vinduet her jeg sitter (øse pøse) så fikk blogginnlegget ditt meg til igjen å vurdere boka. Har ikke lest "Swimming Home", men har sittet med fingeren på "Buy it now with One-Click" på Amazon. Kun 4'er og 5'er stjerner på Amazon sine reviews sier litt (om ikke alt). Takk for påminnelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, eg forstår deg godt. Me er fryktelig velsigna med regn her på Jæren og viss hjernen min husker rett så er det inni Ryfylke du bur (?). Har sikkert nokonlunde sama veret. Kan jo snart symja til jobb:-)

   Koselig at du har tenkt å kjøpe boka, vil gjerne lesa dine tanker om du legger ut ein omtale. Eg leser Shortlist-bøkene saman med hvertfall to andre (som eg veit om), men me har alltid lyst på nye tanker og innspill:-)

   Slett
 3. Jeg er ganske enig med det du har skrevet. Likevel tror jeg du likte den litt bedre enn meg. Jeg synes ikke karakterene var så interessante. Jeg klarte ikke å forstå meg på dem og jeg tror ikke jeg hadde så lyst til å forstå dem heller. Rar og grå stemning i bøker synes jeg ofte kan bidra til å gjøre dem uforglemmelige og utrolig spesielle, men denne ble for spesiell. Jeg likte den rett og slett ikke. Uten at det betyr at det var en dårlig bok. Men den var ikke for meg.

  SvarSlett
 4. Forresten helt enig i det du skriver om motsetningene mellom stedet de er på og handlingen i boken. Jeg skrev litt om det i starten av min omtale. Sær bok, sær stemning. Noe jeg pleier å like.

  SvarSlett
 5. Nei, det er jammen ikke lett å komme seg gjennom uhyggelige bøker. Spennende bokomtale som fikk meg til å bli nysgjerrig. Kanskje den havner på leselisten min :) Ønsker deg en super helg - med eller uten brus ;)

  SvarSlett
 6. Jeg ble også nysgjerrig av dette her, og gleder meg til å lese de andres innlegg om boken. Likevel: Det er sjelden jeg liker veldig korte bøker, så det er mulig denne blir i snaueste laget for min smak.

  SvarSlett