Søk i denne bloggen

lørdag 30. juli 2016

Booker-longlist 2016: "The Many"

Forfatter: Wyl Menmuir (f. 1979)
Utgitt: 2016
Format: Ebok, 160 sider
Forlag: Salt

Den britiske forfatteren Wyl Menmuir har med sin debutroman The Many landa ein plass på Bookerprisens longlist for 2016. Utanom sitt gryande forfatterskap har han familie i Cornwall, og jobber som litteraturkonsulent og frilansredaktør.

I The Many finner me oss i ein nedslitt fiskerlandsby. Timothy Bucchanan flytter inn i eit forlatt hus med utsikt over landsbyen og havet, der han skal førebu huset innan kjærasten Lauren kjem etter. Ved første øyekast ser det ut som ein pittoresk landsby, men under overflata er mykje gøymt. Fiskerne sitter helst på puben og drikker, og snakker om tidlegare fangst, og dei få gongene dei tar ut båtane kjem dei tilbake med liten eller ingen fangst. Ethan er den andre hovudpersonen, og han sørger over tapet av mannen som eigte huset til Timothy, Perran. Kva skjedde eigentleg med Perran, og kven var han? Det er spørsmål Timothy stiller Ethan og dei andre fiskerne, men ingen vil svare ham ordentleg. Gjennom tilbakeblikk får me vite at Timothy og Lauren har vore i landsbyen på ferie tidlegare, og flyttinga skal vera eit nytt kapittel i livet deira. Etter fleire samanstøt med lokalbefolkninga er det klart at Timothy er alt anna enn velkommen i landsbyen.

The Many er kort, og det var grunnen til at den vart lest først då longlist kom ut onsdag. Lite visste eg at den romma så mykje. Romanen har eit anslag av gotisk i seg, med sine mystiske karakterer og forlatte eigedomar. Den utfolder seg som ein vond draum, og er drivande samtidig som du eigentleg ikkje vil lese vidare. Tittelen forstår eg meg ikkje på, og eg er usikker på om eg forstår romanen i tillegg.

Eg undrer meg over om The Many er sterk nok til å gå vidare til shortlist, men uansett utfall har Wyl Menmuir fått ein brakstart på sitt forfatterskap.

XOXO

The Guardians artikkel om romanen som vart skreven i ein VW campingbil.

11 kommentarer:

 1. Dette er en bok jeg har veldig lyst til å diskutere, da den gir rom for ganske varierende tolkninger. Men jeg er nervøs for å begynne nå i tilfelle vi spoiler den for andre som leser innlegg og kommentarfelt. Kanskje vi burde starte en egen Goodreads-gruppe for diskusjon av Booker-bøkene (på norsk).

  SvarSlett
  Svar
  1. Heilt enig! Eg skulle til å skrive ein lang kommentar hjå deg, men med så mange som leser Booker for tida så ville eg ikkje spoile den for andre.

   Slett
 2. I kommentarfeltet bør det være lov med spoilere, dere kan jo putte på en spoileralert i en egen tråd for eks. Det er jo så kjekt å kunne diskutere! Har kjøpt denne og His Bloody Project (som så mange andre, så de var de billigste), og har nå skaffet meg Strout og North Water på lyd, og bestilt Eileen og Szalay i papir. Satser på at det er kortlisten da;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette kommentarfeltet eller på Goodreads? Eg leser Hystopia som neste bok ut i tillegg til Strout på lyd. Hadde det vore så enkelt å tippe kortlisten ;-)

   Slett
  2. Tenkte i kommentarfeltet, men nå har Ann Helen laget en gruppe på Goodreads som jeg tror fungerer bra:-) Men synes det er lov å diskutere i kommentarfeltet, spesielt om man setter på en spoileralert.

   Slett
  3. Eg syns det er litt vanskeleg med nye bøker, som Booker-bøkene, då det gjerne er mange som leser dei samme bøkene samtidig. Med eldre bøker spoiler eg gjerne heile anmeldelsen.

   Slett
 3. Nettopp ferdig med Strout og skal begynne på denne i kveld eller i morgen. Spent på hvordan jeg kommer til å like den og skal følge diskusjonen når jeg har lest boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg er halvveis i Strout :-) Blir spennande med fleire "stemmer" i tolkinga av boka.

   Slett
 4. Interessant. Jeg var nettopp inne på Beathes blogg og kommenterte litt om denne boken, om den utrolige historien bak; at den er i det hele tatt er nominert etter å ikke fått en eneste omtale i avisene. Etter det du skriver ble jeg faktisk enda mer nyskjerrig.

  Ann Helen, genialt med en Good Reads diskusjons tråd.. har du lenke? :-)

  SvarSlett
 5. Så nettopp at du la inn lenke til meg på bloggen min igår, Ann Helen :-) Tusen takk :-)
  Gleder meg veldig til det --for har savnet et skikkelig forum... det var jo det vi forsøkte med Bookerpris FB siden, men det var så utrolig klønete slik FB er organisert.

  SvarSlett
 6. Du godeste for ei bok! Jeg ELSKET den! Har skrevet mer detaljert på Bookerforum på GoodReads, men må si - denne har rom for særdeles mange tolkninger. Jeg satt med lett pustebesvær gjennom hele boka idag, forsåvidt kortlest som den er. For en atmosfære!!! Phhaaahhh... Den røk rett til topps (andreplass på "lista" sålangt for å gi plass til eventuelt bedre bøker senere).
  Som deg stusser jeg også på tittelen, The Many. Mangfoldet av tolkninger av boka? Mangfoldet av mennesker involvert i det jeg vil kalle Timothy's bearbeidelse av sorgen etter sønnens død? Si det. Ifm denne boka kunne det vært særdeles interessant å få høre forfatterens egne tanker rundt tematikken i boka :)

  SvarSlett