Søk i denne bloggen

søndag 31. juli 2016

Booker-longlist 2016: "Hot Milk"

Forfatter: Deborah Levy (f. 1959)
Utgitt: 2016
Format: Lydbok frå Storytel, lest av Romola Garai, 8t28min3sek, (papirboka har 218 sider)
Forlag: Hamish Hamilton/Penguin

Den britiske forfatteren Deborah Levy vart fødd i Sør-Afrika, men flytta til Storbritannia i 1968. Ho debuterte som romanforfatter i 1989 og har skrevet både romaner, novellesamlinger og for teater. Den førre romanen, Swimming Home, var på shortlist til Booker-prisen i 2012.

Greskbritiske Sofia reiser til Spania med mora si, Rose. Målet er ein doktor som muligens kan hjelpe Rose. Ho har i nokre år hatt ein uidentifiserbar lidelse som til tider lammer beina hennar, og når tradisjonelle medisiner ikkje hjelper søker dei etter ukonvensjonelle kurer. Faren til Sofia gjekk frå mora for mange år sidan, og Sofia har ikkje sett faren på elleve år. Rose er dominerande og vanskeleg, og Sofia har blitt meir detektiv enn dotter dei siste åra. I Spania blir Sofia nøydd til å konfrontere forholdet mellom seg og Rose, og ho blir etterkvart modigare i stemmebruk og handlingar. I løpet av opphaldet i Spania tar Sofia ein tur til Hellas og besøker faren, stemora og den vesle søstra. Det er eit opphold som ikkje bidrar til eit betre far/dotter-forhold, men forholdet til stemora er positivt når Sofia reiser tilbake til Spania. Sofia tilbringer mykje tid på stranda, og treffer blant anna Ingrid. Ho blir meget spesiell for Sofia. Medan Sofia er i Hellas har mora vore inne på tanken om å amputere dei vonde beina sidan ingenting hjelper uansett. Ved slutten av opphaldet kjem Rose og Sofia til enighet om kvarandre og kva dei vil med framtida.

Eg var ikkje overbegeistra for den førre Bookerboka frå Levy, og hadde ikkje Storytel hatt denne tilgjengelig så hadde eg aldri starta på denne så tidleg. Hot Milk bidrar ikkje til aukt lyst til å fortsetje med Deborah Levy, men det er ei interessant bok om eit knakande mor/dotter-forhold. Til tider er den merkeleg, men alt i alt ei grei bok. Som i førre Booker-bok The Many forstår eg ingenting av boktittelen, men det er mogleg eg har gått glipp av meininga med den. Litt rotete anmeldelse, men eg kjenner at dette er i grunnen ikkje ei bok som eg skulle høyrt på lydbok. Skodespelaren Romola Garai (kjent frå Emma (2009) og Dirty Dancing: Havana Nights) leser meget bra, og klarer til tider å få meg til å gløyme at det er bare ein innlesar.

XOXO

3 kommentarer:

  1. Syntes du har fått mye mer frem enn det jeg klarte i min omtale av boken, men det virker som vi har hatt den samme leseopplevelsen! Jeg er så vidt i gang med The Many men datteren kom hjem på lørdag og det har blitt lite lesing de siste dagene, men jeg satser på at hun snart blir opptatt med sitt slik at jeg kan dukke ned i bøkene igjen.

    SvarSlett
  2. Da har også jeg både lest og omtalt den varme melka, og som deg - jeg ser ikke helt hva tittelen har å gjøre med innholdet, om man ikke tenker - at innleserstemmen er som Hot Milk = relaxing and soothing, i mangel av bedre ord, både på leseren OG Sofia OG Rose. Jeg likte nok boka bedre enn deg, men jeg sleit fra ca midtveis fra. Jeg fant den til tider faktisk littegranne kjedelig. Boka ble definitivt holdt oppe av en usedvanlig behagelig innleserstemme som passet godt til den diffuse stemningen i historien. Tviler på at denne kommer videre til kortlisten.. da blir jeg overrasket.

    SvarSlett