Søk i denne bloggen

søndag 27. desember 2020

Bok: "Olav V. Den fremmede. 1903-1940" av Tore Rem

Tore Rem (f. 1967) er ein norsk forfattar, litteraturviter og –kritiker, og professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Oslo. Han har tidlegare skrevet biografi om Jens Bjørneboe og ei bok om Knut Hamsun. Nå er han aktuell med første bind om kong Olav V.

Tore Rem er ikkje åleina om å ha skrevet bok om kong Olav. Tidlegare stortingspresident Jo Benkow (1924-2013) publiserte si bok om kongen allerede seinhausten 1991 (same år som kongen døydde). Det å skrive biografi om kjente personer trur eg er eit omfattande arbeid, og ikkje noko ein tar lett på.

Olav V. Den fremmede. 1903-1940 begynner der Noregs noverande kongedømme begynner. I 1905 då kong Haakon (1872-1957), dronning Maud (1869-1938) og vesle kronprins Olav går i land i Noreg. Den danske prinsen, den engelske prinsessa og vesle "Hamlet" som hans mormor kalte ham er Noregs første moderne kongefamilie. Så går historien bakover til prinsens fødsel i England, og historien er i gang. Tore Rem spenner eit vidt lerret, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Det som eg reagerer på med glede i lesinga er at ingen er tillagt kjensler som Rem ikkje har kunnskap om. Det kong Haakon har skrevet i si dagbok er sitert, eller det som er skrevet i dronning Mauds bønnebok er likedan.

Når det er sagt så er dette ei bok for dei som ikkje har lest noko særleg om kongen frå før. For meg som har lest ein heil del om kongelege dei siste ti-femten åra er det ganske repeterande. Eg har ikkje lært noko nytt for å si det slik. Plusset for meg i denne boka er alle fotografiene, og dei fleste er det dronning Maud sjølv som har tatt. Tore Rem skriver godt, ingen tvil om det, men eg har hatt like stort (om ikkje meir) utbytte av å høyre Tore Rem i diverse podcaster der han fortel om boka som eg hadde av sjølve boklesinga.

XOXO

| Utgitt: 2020 | Format: Innbundet, 618 sider | Forlag: Cappelen Damm |

7 kommentarer:

 1. Det er litt av en murstein Tore Rem har skrevet om folkekongen vår. Jeg skrev brev til Kong Olav i barndommen, og fikk svar!
  Jeg har lest Rems bok om Knut Hamsun, den var veldig bra, men jeg føler jeg kjenner Kong Olav godt "nok", så denne boken kan få vente til jeg blir pensjonist :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er jo bare første bind, han har ennå ca 50 år igjen av livet ;-)

   Slett
 2. Det du ikke vet om kongefamilien vår fra før av Elida, det er ikke verd å vite. Og det beviser jo denne boka :-) Jeg er rett og slett imponert over kunnskapene dine, og evnen til å huske årstall er jo unik! Denne boka hopper jeg galant over. Kongemurstein på over 600 sider vet jeg bare at jeg ikke klarer å fullføre. Noe selvinnsikt har jeg ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mykje eg ikkje veit, men eg er såpass nysgjerrig at eg veit det nok etterkvart. Og viss eg lurer på noko så googler eg meg nesten ihjel. Eller leser bøker om emnet. Årstall er min greie, resonnerer meg fram og ser talene føre meg.

   Det er heldigvis lov å hoppe over bøker. Mi søster har like mange bøker om 2. verdskrig som eg har om kongelige, og alle hennar bøker hopper eg glatt over. Du veit kor du skal henvende deg om du lurer på noko kongelig :-)

   Slett
 3. Så du Atlantic Crossing? I tilfellle, kjente du igjen ham der, eller var det mye diktet for å si det sånn? Serien er jo omdiskutert, mest ang Marthas innflytelse på president Roosenfeldt og krigens gang. Men jeg ble nysgjerrig på kong Olavs rolle også, selv om jeg ikke tror jeg orker å lese bioen.
  Holder meg til målet om å lese Obama.;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har kun sett ein eller to episoder av Atlantic Crossing, og det vesle eg har sett bidro til kritikken eg har lest og høyrt om serien. Når historikere som Trond Norén Isaksen (som har skrevet boka Kronprinsessens krig) og Tor Bomann-Larsen (som har skrevet om kong Haakon) ikkje har fått anledning til å bidra blir eg litt lei meg.

   Eg har lest mykje om serien og sett debattprogrammer og er enig med det dei fleste utenom serieskaperne sier at serien er godt dikta. Eg er sikker på at det fins mange gode scener (eg såg blant anna ein scene der kong Haakon bærer dåverande prins Harald under flukten), men jamnt over er det mykje muffens med denne serien.

   Krigen er ikkje dekka i dette bindet då det bare går fram til 8. april 1940, men ser fram til å lese Tore Rems tolkning av krigen i neste bind. Det eg har lest om kong Olavs rolle er at han var aldri redd for at kronprinsesse Märtha skulle gå frå han, og ekteskapet var like godt etter som før krigen.

   For meg var dette bindet repeterande, men eg ser likevel fram til å lese dei neste binda :-)

   Slett
 4. Ok, takk for svar. :) Spent på lese ditt innlegg fra neste bind.

  SvarSlett