Søk i denne bloggen

tirsdag 14. desember 2021

Lesesirkel 1001 bøker | Kategorier 2022

Atter eit år med lesesirkel er over, og eg har lest 5 (!) 1001-bøker i år. For å si det med andre ord så vinner eg ikkje min eigen lesesirkel. Eg har dei siste dagane tatt eit skippertak og kartlagt kven som har lest kva, og det er eit par som utmerker seg. Og til alle: Godt jobba! Dykk har med all sannsynlighet lest noko som var superbra, og det unner eg alle.

2021 har vore eit merkeleg år. Restriksjoner, munnbind, opningsfest, smitteoppblomstring, og nok eit år med ein annleis jul <3 Takk og lov for digitale bokfellesskap dette året og. Eg finner så mykje glede i å skrive på bloggen, diskutere bøker på instagram, tipse om bøker i bokhandelen (og enkelte gonger så har eg meir peiling enn venninna mi som jobber i bokhandel (og viss du leser dette så er eg akkurat nå litt kjepphøg)), og ikkje minst sjå gleden i unganes auge når me så klart kan lese den eine boka for tusende gong. Legg til Kapittel-festival (tidenes vitamininnsprøytning), klassikerarrangement på Sølvberget og møter med bokfolk på kafé så vart det ganske bra.

1001 bøker er min vesle baby, og sjølv om motivasjonen ikkje alltid speler på lag så er det inspirerande å sjå andre lese bøker ut frå min liste-baby. Tusen takk til alle som dei siste dagane har sendt melding og sagt at dei liker lesesirkelen og håper på eitt år til.

Lesesirkelen er sjølvsagt på Goodreads i 2022 og, emneknaggen #elidas1001lesesirkel er på Instagram, og eg kjem til å legge ut eit innlegg i månaden her på bloggen. Men eg kjem ikkje til å lage ei fane med anmeldelser. Eg har eit Excel-ark eg noterer i, og så lenge dykk er gode på å gi beskjed så kjem eg ikkje til å spør etter noko før i desember neste år.

Eg har gjort få endringer, men prøver heile tida å finne betre løysingar. Mitt høgaste ønske er å få flest mogleg bøker lest, men dei kan godt krysses av på andre lister og. Derfor har eg i år inkludert Nobelprisen i litteratur som er ein av dei høgaste utmerkelsene innan litteratur ein forfattar kan få. Til dei som har kopiert mi liste så held eg på å gå over den, og satser på å vera ferdig til nyttår. Eg fant blant anna feil i nokre utgivelsesår, og ei bok hadde sneke seg inn to gonger (med ulike årstal). Mitt hjarte hoppa nesten over eit slag då eg oppdaga det ;-)


Retningslinjene blir som tidlegare:
  • Boka må finnes på 1001-lista. Mi liste her på bloggen er grundig gjennomgått og oppdatert så bruk gjerne den som referanse.
  • Eg ønsker eit vink om at du har lest ei bok. Enten via eit blogginnlegg, eit Instagram-bilete eller frå ein video på YouTube. Nå kan du og bruke Goodreads.
  • Eg bryr meg ikkje om du leser april-boka ferdig i mai, eller januar-boka i mars, men dei kategoriane du har valgt deg ut må vere ferdiglest innen 31.12.2021 kl. 15.00.
  • Til slutt har eg ei gulrot! Eg ønsker ikkje å pressa nokon til å lese kvar månad, men eg kjem til å notere ned kven som har lest kva, og kor mange gonger kvar deltaker har deltatt innen 31.12.2021 for det kan vanke premier. Eg er ikkje heilt sikker på premiering ennå, men det blir premier til den eller dei som har deltatt flest gonger.

Over til kategoriane:
  • Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende. Mi liste inneheld utgivelsesår.
  • Februar: Forfattar frå Afrika.
  • Mars: Kvinneleg forfattar.
  • April: Forfattar frå Amerika (Nord-, Mellom- og Sør-Amerika).
  • Mai: Bok utgitt i ditt fødselsår. Har du lest alle som er utgitt det året du er fødd, kan du velge fritt. Eg kjem ikkje til å finsjekke om du faktisk er fødd det året boka du vel er utgitt - eg stoler på dykk.
  • Juni: Forfattar frå Europa.
  • Juli: Bok på minst 500 sider eller meir. Må ha med minst ein murstein.
  • August: Forfattar frå Asia.
  • September: Mannleg forfattar.
  • Oktober: Victober.
    • Det er eit lesemaraton som går føre seg i oktober der du skal lese viktorianske bøker/verk gitt ut i Storbritannia eller Irland i årene 1837-1901 (altså i dronning Victorias regjeringstid). Lesemaratonet sin definisjon sier at du kan kun lese bøker/verk gitt ut av britiske eller irske forfattere, eller forfattere bosatt i Storbritannia og Irland, i årene 1837-1901.
  • November: Forfattar som har mottatt Nobelprisen i litteratur. Eg har sjølvsagt ei liste tilgjengelig (intern lenke), men hvilke forfattere som er representert på 1001-lista må du finne ut sjølv.
  • Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960.

Har du spørsmål, fyr laus i kommentarfeltet! Eg er lutter øre, og alltid behjelpelig :-)

XOXO

Mine sosiale medier:

20 kommentarer:

  1. Jeg måtte nesten gni meg litt i øynene her, er det virkelig neste års 1001-lesesirkel jeg ser på? Takk Elida du er god! Jeg har lest i 11 kategorier i år, men den siste, bok fra mitt fødselsår, kjenner jeg at jeg ikke kommer i gang med igjen. Jeg velger den til neste år også, for jeg gir ikke opp så lett, men nå er bibliotekhaugen min så stor at jeg må prioritere dem ut året.
    Nå tar jeg med meg alle sommerfuglene i magen og går og legger meg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hihi! Eg gir etter for alle gode lykkønskninger, og tar med meg inspirasjonen frå dykk som leser :-)

      Slett
    2. Jeg har brukt noen kvelder på å pønske ut en fin liste til neste års utfordring. Tenkte å legge den ut på bloggen til uken :) Falt litt for dette nobelprisprosjektet ditt, så jeg krysset disse to ønskene, og fant 10/12 nobellprisvinnere i 1001-listen. Takk for super inspirasjon til å lese nye forfattere!

      Slett
  2. Så gøy! Da er det bare å sette opp ny leseliste.:) (I romjula, tenker jeg, men hodet begynner fort å surre)
    Siden lista er nesten lik som i fjor, så kan jeg jo bare overføre de jeg ikke rakk å lese dit. Har lest i 9 kategorier, mener jeg. Har planer om å lese den fra Afrika i desember, men det spørs om det jeg rekker. Som Tine over her, har jeg noen bibliotekbøker som skal leses. Bare fire- fem, men lell.. Vi får se. Det er jo snart jul, med noen ekstra gjøremål, selv om jeg ikke gjør så mye.
    Artig med Nobelprisvinner. Har i alle fall Sigrid Undset ulest i hylla her, og muligens Mario Vargas Llosa eller Knut Hamsun. (har lest Sult, men kan hende har han flere.. må sjekke) Serru- allerede i gang den tankekverna.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg kunne sikkert gjort mange sprell, men eg orka ikkje å finne opp kruttet på nytt denne gongen ;-)

      Uten at eg har lista for 2021 framføre meg så trur eg og du har lest 9/12 kategorier, og det er superbra.

      Eg held føre Markens grøde står og på lista, og den har eg lyst til å prioritere i 2022.

      Slett
    2. Gjør ingen ting:) Alltids nok bøker enda å finne i disse kategoriene. Den vanskeligste var før 1799,- særlig fordi jeg valgte en murstein der og, men den har du nå fjernet.
      Markens grøde leste jeg som pensum på vg.skole, eller var det ungdomsskolen? Kan godt lese den igjen, tror jeg vil finne den mer interessant nå. Så vi får se.

      Slett
    3. Ja, nå er lista mi klar. En åpen liste med flere muligheter i noen kategorier. Here we go again:)

      Slett
  3. Hei! Jeg fikk ikke lest ferdig lista, men dette er en morsom knep for meg selv å lese ting jeg ikke har tenkt på uten denne lista. Takk for flott tiltak. :)

    SvarSlett
  4. Så gøy! Veldig glad for å se at kategoriene er klare, og jeg gleder meg til å jobbe med lista for å finne ut hva jeg skal lese i 2022. :)

    SvarSlett
  5. Eg kjem heller ikkje gjennom lista i år, men kastar meg på 2022 og håper på betre lykke der. Takk for at du arrangerer, så får eg i alle fall krysse av nokre klassikarar i året. :)

    SvarSlett
  6. 2021 ble ikke som forventet for meg, og ytterst få bøker ble lest, men jeg satser på å bli med i lesesirkelen for 2022 :) Kommer tilbake med liste, jeg kan helt sikkert bruke noen av bøkene fra forrige liste.

    SvarSlett
  7. Hei igjen, vil du ha lista over planlagte bøker her, eller vil du ha det på Goodreads? Jeg ser det ikke har dukket opp 2022-tråder på Goodreads enda.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Inga! Eg skal straks fikse tråder på Goodreads. Har tatt kraftig romjulsferie i dag etter to dager på jobb ;-)

      Slett
    2. Så bra! Jeg har sett at du har lagt ut tråder på Goodreads. Og tusen takk - det var så gøy å bli å trukket ut til å vinne lesesirkelen 2021. Her er mine bøker for kategoriene i 2022.
      Januar: Kazugo Ishiguro - Remains of the Day (bok utgitt mellom 1961 og i dag)
      Februar: Nadime Gordimer - Burger's Daughter (forfatter fra Afrika)
      Mars: Marianne Fredriksson - Simon og eiketrærne (kvinnelig forfatter)
      April: Isabel Allende - Åndenes hus (forfatter fra Amerika)
      Mai: Michael Herr - Dispatched (bok utgitt i mitt fødselsår 1977)
      Juni: Iris Murdoch - the Bell (forfatter fra Europa)
      Juli: Joyce Carol Oates (bok på minst 500 sider)
      August: Shusaku Endo - Silence (forfatter fra Asia)
      September: Graham Greene - Brighton Rock (mannlig forfatter)
      Oktober: Elisabeth Gaskell - Cranford (Victober)
      November: Ernest Hemingway - The Sun Also Rises (Nobelpris)
      Desember: Nevil Shute - A Town Like Alice (bok mellom 1901 og 1960)

      Slett
    3. Hurra for deg! Eg noterer meg bøkene dine, også gir du beskjed om eventuelle endringer :-)

      Slett
  8. I følge beregningene(dine,se oppsummeringen din for okt) har jeg vært med i 7 runder. Vil gjerne være med i 2022 også, det må jo en gang bli full klaff. Likte nobelpristvisten og holder på å gå gjennom listen og har funnet 20 nobelprisvinnere hittil. Kommer tilbake med listen for neste år 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Du er hjarteleg velkommen, Beathe! Eg har klart det kunststykket å koble Nobelpris-vinner (12 ulike) til kvar kategori ;-)

      Slett
  9. Så flott at du fortsetter denne lesesirkelen, Elida :) I 2021 leste jeg 1001-bøker i 11 av kategoriene. Det holdt ikke helt i mål, men jeg er godt fornøyd. Jeg tror det har blitt lest mange flere 1001 bøker ved hjelp av lesesirkelen din enn det ellers ville blitt gjort. Nå starter planleggingen av neste runde. Godt nytt år!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så jillt å høyre at du liker sirkelen. Velkommen igjen i 2022 :-) Godt nyttår!

      Slett