Søk i denne bloggen

fredag 23. september 2022

Kapittel 2022 #2


God morgon frå hotellrommet i Stavanger! 

Onsdag kveld tok eg sykkelen og tråkka til Bryne på Hulda-fest. Hulda Garborg er 160 år i år, og Garborgsenteret på Bryne er 10 år, så då var det fint med kake og gode diskusjoner. Foredraget med Helene Uri skulle i utgangspunktet ha vore i januar dette året, men på grunn av Covid vart det utsatt og satt i forbindelse med Kapittel. Helene Uri snakka om kvinner, menn og språk og ein heil del andre ting. For meg som nyleg har lest Uris bok Hvem sa hva? Kvinner, menn og språk var det ein del repetering, men i ein sal der 90% var kvinner vart det mykje risting på hodet av ting som er meget mannsdominert i språket. Etter ein pause satte Helene Uri seg i sofaen med forfatter Tharaniga Rajah og professor Janne Stigen Drangsholt for å diskutere Hulda Garborgs debutroman Et frit Forhold frå 1892. Det vart ein god diskusjon og romanen er tilgjengelig for lesing via Nasjonalbiblioteket (ekstern lenke).

Torsdag morgon tok eg toget innover til Stavanger, åt frokost, sjekka inn på hotellet og la frå meg kofferten. Nå var det på tide med festival i by'n! Første post vart bokprat om Den jødiske familien Glass. Journalist og forfatter Hadley Freeman visste at farmora hadde budd i Paris før Hitler kom til makta, og det vart ein historie med to verdskriger og ein familie i tre generasjoner. Eg leser lite frå og om krigen, men slektsforskeren i meg klør i fingrene etter å lese denne. Neste post vart lunsjlesing i Salongen. Forfatterne Jan Kjærstad, Erlend O. Nødtvedt og Thomas Marco Blatt las frå sine romaner En tid for å leve, Mordet på Henrik Ibsen og Vi kom fra Liverpool. Nødtvedt si bok har eg heime, og med hans bergensdialekt vart det meget godt lest.

Pause med litt mat og kaffi med Marianne, ein liten kikk innom festivalbokhandelen på plassen utføre Sølvberget og plutselig gjekk me på Ida Sagberg. Kjekt å treffe Ida som eg har snakka så mykje med på sosiale medier. Eg og Marianne tok oss ein spasertur oppover Pedersgata mot Løvås bruktbu, og her må eg tilbake ein anna dag. Innom hotellet for å skifte veske, og sette kofferten på rommet.

Kl 17 tok me turen tilbake til Salongen for å høyre Helene Uri. Ho kjem ut med ny bok i slutten av oktober, Håndbok i kjønnsnøytralt språk, og ga oss ein innføring i korleis bli meir bevisste språkbrukere. Det vart litt repetisjon for meg som høyrte ho kvelden før, men igjen i ein sal full av mennesker blir det så levande. Boka må leses!

Marianne hadde fått invitasjon til Gyldendals Forfatterene kommer, og eg fekk vera med. På Gaffel og Karaffel eit steinkast frå Fargegata fekk me først servert middag før innføring i hvilke bøker som kjem frå Gyldendal, også var det forfatterintervjuer. Journalist Hilde Sandvik intervjua Jenny Jordahl, Ørjan N. Karlsson, Are Sende Osen, Trude Marstein og Bent Høie. Mi leseliste blir ikkje mindre av slike kvelder, men det er eit luksusproblem.

Ein meget fin første dag i by'n! Eg legger ut bilete på instagram heile helga på elidaleser så stikk gjerne innom der.

XOXO

4 kommentarer:

  1. Så effektiv og mye du får med deg. Hulda Garborgsenteret har jeg lyst til en dag å oppleve, en dag. Stavanger og litteraturfestivalen der like så. Ha det fint og kos deg sammen med Marianne på fine foredrag. God helg :)

    SvarSlett
  2. For en start på laaaanghelgen! Gøy å lese, kos deg videre :)

    SvarSlett