Søk i denne bloggen

fredag 22. september 2023

Kapittel 2023 #2


Reklame // Mottar pressepass

Torsdag 20. september

Morgonfuglen er tidleg oppe, to kopper kaffi, knekkebrød i lommen, avgårde med bussen til by'n. Frokost på hotellet før eg spaserer mot Sølvberget. Min partner in crime, Marianne, møter eg på Sølvberget og me setter kursen for dagens første post. Forfatter Anne B. Ragde har i fleire bøker skrevet om sitt forhold til si mor, og fjorårets utgivelse Muttra og meg er dagens samtaleemne med journalist Finn Vågå. Det blir ein interessant samtale om livet, døden, familie, tidlegare utgivelser, litteratur og reiser. Forholdet mellom Anne B. Ragde og hennar mor var meir prega av respekt enn kjærleik, og Ragde fortel opent at nokon gonger elsker ein ikkje sin forelder. Det finaste med samtalen var då Ragde fortalte at ho og mora kunne sitte i timevis på telefonen og snakke om ei bok dei begge hadde lest. Mora var Ragdes einaste samleser, og mora sa heller aldri eit vondt ord om dottera i litterær samanheng.

Pause i programmet. Lunsj, ein tur innom Løvås bruktbu før arrangement med forfatter Pedro Carmona-Alvarez.

Pedro Carmona-Alvarez har nyleg publisert romanen Chiquitita der både hans erfaringer, og mennesker han har møtt er vevd inn i hovudpersonen Marisol. Carmona-Alvarez er tydelig bevega då han fortel om sitt liv og når det blir for mykje for han styrer han samtalen inn på Marisol. Journalist Karin Haugen har gjort research og er innom fleire av hans tidlegare utgivelser. Chiquitita vart skrevet på eit par månader, men har låge i skuffen lenge utan at Carmona-Alvarez visste kva han skulle gjere med historien. Nå er den i bokform.

Rett vidare til kinosal 5 for fransk-marokkanske Leila Slimani. Hovudfokuset for samtalen med UiS-professor Brita Strand Rangnes var trilogien In the Country of Others der to av bøkene er publisert på norsk (usikker på om tredje bok er skrevet enda). Trilogien er Slimanis eigen familiehistorie frå Marokko og Frankrike. Eg har lest bøkene og kjente igjen mykje, men sitter igjen med ei kjensle av at eg gjekk glipp av noko likevel. Når tredje bok kjem ut har eg lyst til å lese trilogien om igjen.

Ettermiddagsknekken er gjeldande for både eg og Marianne, og kaffi må til.

Siste arrangement er Magnus Marsdal og Mimir Kristjansson med gjest Tore Renberg. Mimir og Marsdal har ein venstrevridd podcast der dei løyser verdsproblem, og det er høyst usikkert om problema vart løyst i går, men artig vart det. Fleire gode poeng, god samtale og tydelig at disse tre liker å vera i lag. God avslutning på første dag!

XOXO

PS. Kjappe oppdateringer finner du på snap (elidastan) og instagram (elidaleser). DS.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar