Søk i denne bloggen

søndag 2. januar 2022

3 x Penguin Little Black Classics | De Quincey, Nietzsche og Ruskin


Dei tre neste bøkene i Little Black Classics-boksen er alle sakprosa. Den første er eit provoserande essay frå viktoria-tida, den andre er tyske observasjoner om kjærleik og hat, og den tredje er eit forsvar for kunsten.

#4 On Murder Considered as One of the Fine Arts er eit essay med provoserande og svart humor der Thomas De Quincey beskriver mord på filosofer gjennom to hundre år. Eg vart ikkje begeistra.

#5 Aphorisms on Love and Hate er eit utdrag frå den tyske filosofen Friedrich Nietzsches observasjonar. Heller ikkje denne begeistra meg.

#6 Traffic er to av John Ruskins sterkaste essay: Traffic og The Roots of Honour. Dei er begge frå viktoria-tida og kunstkritiker Ruskin forsvarer verdighet og kreativitet i ei verd besatt av penger. Dette var ikkje så galt, men ikkje heilt min kopp te.

 

Konklusjon etter seks stykker: Det går garantert oppover, og viktorianske essays er keisamt. Betre lukke neste gong!

XOXO

| Forfattere: Thomas De Quincey, Friedrich Nietzsche og John Ruskin | Utgitt: 1827, 1878, 1866 og 1862 | Format: Heftet, ca 50 sider | Forlag: Penguin Classics |

4 kommentarer:

 1. Kjedelig når leseopplevelsene ikke svarer til forventningene, men det gikk jo oppover :) Jeg regner med stammer fra Penguin-boksen din? Du får ihvertfall smakebiter fra en hel rekke forfattere du kanskje ikke hadde lest bøker av på denne måten. Øsepøse start på mandagen her inne i fjorden, så nå har jeg benket meg i soffen med te og bok. Igrunnen en fin start på januar :) Fine dagen til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det stammer frå Penguin-boksen, og den vart så neglisjert i 2021 så nå er det på tide å få lest noko frå den.

   Smakebiter er det ikkje mangel på.

   Planleggingsdag på jobb, og bygevis regnvær her ute også.

   Slett
 2. Hei. Min første 1001 bok i 2022 ble Novemberboka, En Nobelprisvinner. Den siste boka som har blitt oversatt av Modiano som fikk Nobelprisen i 2014, Han har jeg nå fått med meg og han ble mitt valg. :)

  SvarSlett
 3. Hei! Anita gjorde meg oppmerksom på at jeg hadde misforstått. Jeg bladde i Nobelprisvinnerlista og der sto Moderiano som fikk 2014. Jeg satt akkurat og hørte denne Ungdomstid på lydbok (har lest de to som sto der). Men, Moderiano står ikke i 1001 list i det hele tatt. Så da ble dette feil skjønner jeg. Ny Nobelprisvinner kommer seinere i år :)

  SvarSlett