Søk i denne bloggen

torsdag 28. september 2023

"The Kennedy Women" av Laurence Leamer

Laurence Leamer (f. 1941) er ein amerikansk prisvinnande journalist og forfatter. Han har publisert to romaner og eit Broadway-skodespel, men er mest kjent for sine sakprosa-bøker.

The Kennedy Women
 handler om kvinnene i Kennedy-familien frå Bridget Murphy i 1849 til Caroline Kennedy i 1995. Boka følger familien gjennom fleire generasjoner der den mest prominente generasjonen er søskenflokken som bestod av president John F. Kennedy, senator og justisminister Robert F. Kennedy og senator Edward Kennedy. Som du legger merke til så har eg lista opp mennene i flokken og dette er ei bok om kvinnene. Faktum er at dei får mest merksemd sjølv om dei to første har vore døde i mange år.

Joseph og Rose Kennedy fekk 9 barn, 4 sønner og 5 døtre. I fleire tiår har denne familien hatt noko med amerikansk politikk, offentlig tjeneste, underhaldning og forretninger. I offentlighetens lys er det dei tre søstrene Patricia Kennedy Lawford, Eunice Kennedy Shriver og Jean Kennedy Smith som er mest kjent i flokken av kvinner, men brødrenes koner, Jaqueline Kennedy, Ethel Kennedy og Joan Kennedy, og alles døtre er med i boka. 

Eg har lest om Kennedy-familien tidlegare, og eg blir like fascinert kvar gong. Men kvifor? Fordi det handler om det same som rojale familier: Slekt og slekters gang. Familietre og eit samansurium av ulike medlemmer som både gir og tar. Det er mykje kjærleik og gode tanker i familien Kennedy, men det er og mykje vondt og vanskeleg. Det kan ikkje vera lett å vera ein del av ein så prominent familie som Kennedy, og det er fleire av familiens medlemmer som har hatt problem med alkohol og/eller narkotika. Det er heller ikkje ukjent at elskere og elskerinner har kome og gått blant fleire i årenes løp.

The Kennedy Women er ingen enkel bok å gi seg i kast med, men for den interesserte er det ei gullgruve. Laurence Leamer har snakka med fleire medlemmer av Kennedy-familien, tidlegare naboer og andre bekjente av familien for å lage ei så troverdig bok som mogleg. Det er side opp og side ner med takksigelser og notater, og ingen kan si at bokas innhold ikkje er godt granska og undersøkt. Eg er mektig imponert, men ser og føre meg at den generasjonen som kjem etter Caroline Kennedy og Maria Shriver (for å nemne eit par av Rose Kennedys barnebarn) har muligens eit meir privat ønske enn mange andre. Boka anbefales!

XOXO

| Utgitt: 1994 | Format: Heftet, 935 sider | Forlag: Ballantine Books |

1 kommentar:

  1. Jeg har lest min dose Kennedy-bøker og trenger egentlig ikke flere (særlig ikke en på nesten 1000 sider), men nå ble jeg jo litt fristet...

    SvarSlett