Søk i denne bloggen

søndag 12. november 2023

Stemmens kontinent #14 | "Den søvnløses sang" av Marie Under

Marie Under (1883-1980) var ein estisk lyriker, og medstifter av Estisk forfatterforening i 1922. I løpet av eit langt liv rakk ho å oppleve ei rekke dramatiske hendingar i sitt land. Etter andre verdskrig budde Under som mange andre av sine samtidige i eksil, og døde anonymt i Stockholm.

Den søvnløses sang er gjendikta av Enel Melberg og Hanne Bramness, og består av 23 korte og lengre dikt. Fleire av dikta relaterer til krig, og med dagens situasjon i verda kunne dei like godt vore frå i dag. Det er til tider sterk lesing, og eg sitter igjen med ei kjensle av å lest noko meget bra.

Eit par smakebeter:

Jærtegn

Nå stilner alle bekker av blod,
brukne bein og armer vokser sammen,
sammenraste hus bygges opp igjen.

Fosforgyllen marg har gjødslet jorda
der barna igjen løper rundt i gresset.
Et vell av små blomster i blodstrømmen

plukket av uskyldige hender. På veggen i kammerset
er Kristus tristere enn noensinne: herdede
brorshjerter. Bare mødrene sørger stadig.

Men ved midnatt - er det ikke et jærtegn som uler?

Med blikket

Med blikket strekker jeg
en himmel fra stranden her over til deg,
i mitt lyttende bryst
omgjøres avstanden til et brus.
Plutselig er smerten overstått.
Månen skjuler min redsel.
Stjernen i øyet, under øyelokket,
bærer jeg med meg til din seng.

XOXO

| Utgitt: 2004 | Format: Hefta, 54 sider | Forlag: Cappelen Damm |

I gjendiktningsserien Stemmens kontinent frå Cappelen Damm er det kun kvinnelege lyrikere som har fått plass. Beathe gjorde meg merksam på denne serien rundt jul og eg heiv meg på idéen om å lese alle 25 bøkene. Serien består av internasjonale poeter frå heile verda, og det var kun ei av dei som eg var kjent med frå før. Forfatteren bak The Bell Jar, Sylvia Plath, er representert og bidraget hennar, Tre kvinner, har eg lest tidlegare utan å bli merksam på at Stemmens kontinent var ein serie.

Eg leser lite lyrikk i utgangspunktet, men liker idéen om at det kun er kvinner representert og at det er frå heile verda. Det er den norske lyrikeren Hanne Bramness som er initiativtaker, redaktør og i enkelte tilfelle gjendikter. Eg ser fram til å bli betre kjent med alle 25 bidraga. Beathes progresjon med serien kan følges HER (ekstern lenke).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar